• 23 Οκτωβρίου, 2021

Θρίλερ με τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Ανεβάζει την ένταση η Τουρκία

 Θρίλερ με τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Ανεβάζει την ένταση η Τουρκία

Σε διπλωματικό θρίλερ μεγάλης κλίμακας εξελίσσεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με τον Τούρκο Πρόεδρο να μιλά για προγραμματισμένη συνάντηση των δύο αντρών την ίδια ώρα που η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τέτοια συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που παραχώρησε, αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη για την Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμία προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, απαντά η κυβέρνηση

Ο τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε μάλιστα ότι στη συνάντησή αυτή, θα διαφανεί και ο βαθμός ειλικρίνειας του Κυριάκου Μητσοτάκη κλιμακώνοντας έτσι την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, στο ανοιχτό πλαίσιο των συζητήσεων οικοδόμησης εμππιστοσύνης που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, σχολιάζοντας παράλληλα και την συνάντηση των EUMED 9.

Συγκεκριμένα είπε:

«Εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτακη στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε συνάντηση μαζί του»

Αναφερόμενος δε, στην πρόσφατη σύνοδο του EUMED 9 στην Αθήνα είπε:

«Όμως σε αυτή τη συνάντηση των «9» που διοργάνωσαν έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν. Η Τουρκία σε αυτό το σημείο δεν είναι ο θυρωρός (υπηρέτης) κανενός. Εμείς από τους απέναντί μας πρέπει να δούμε με εντιμότητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη ΔΕΘ, το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε καταστήσει σαφές ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο.

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα προγράμματα των δύο αποστολών είναι απίθανη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερτνογάν αφού στις 22 Σεπτεμβρίου το πρωί, αναχωρεί ο Ταγίπ Ερτνογάν από την Νέα Υόρκη ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειώνεται το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ενδεχόμενο μίας τέτοιας συνάντησης είχε έρθει στο φως μετάα την συνάντηση του ΝΑΤΟ, η οποία ωστόσο δεν προγραμματίστηκε όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την απορία τους για την σκοπιμότητα μίας τέτοιας δήλωση από τον Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν είναι θυρωρός κανενός»

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε επίσης και για το μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας πως περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες φιλοξενούνται στη χώρα του, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι Σύριοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η χώρα του «υποφέρει έχοντας επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος αλλά και τα περισσότερα μειονεκτήματα».

Μάλιστα, έστρεψε ξανά τα βέλη του προς την ΕΕ λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε τα βήματα που θα κάνουν οι γύρω μας. αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να κάνουμε τα δικά μας βήματα. Η Τουρκία δεν είναι αυτή τη στιγμή ο θυρωρός κανενός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo και την έκδοση παράτυπης navtex

Το διάβημα του ΥΠΕΞ για το Nautical Geo

Τέλος, σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση προχώρησε ο έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα με αφορμή την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία και το επεισόδιο της παρενόχλησης του γαλλικού ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, το οποίο χαρτογραφεί την περιοχή ανατολικά της Κρήτης και παρενοχλήθηκε από πολεμικό πλοίο της γειτονικής χώρας.