• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Θωμαΐδης: Απειλή για ρεκόρ θανάτων από κοροναϊό τις γιορτές

 Θωμαΐδης: Απειλή για ρεκόρ θανάτων από κοροναϊό τις γιορτές

Έρχονται δραματικές στιγμές για τα νοσοκομεία όλης της χώρας την περίοδο των εορτών, όπως προκύπτει από όσα είπε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι «είμαστε σταθεροί στην τρίτη εβδομάδα, θεωρώ ότι είμαστε στην κορύφωση όσον αφορά την Αττική … αντίστοιχη εικόνα φαίνεται να διαμορφώνεται σιγά-σιγά και στην περιφέρεια και μέσα από την επιδημιολογία λυμάτων που εποπτεύεται από τον ΕΟΔΥ και γενικότερα από τα κρούσματα που καταγράφονται».

«Από την κορύφωση στα λύματα ή τα κρούσματα, θα υπολογίζετε ένα μήνα για να δείτε την κορύφωση στις ΜΕΘ και στις απώλειες ζωής», υπογράμμισε ο ίδιος. «Αυτό ακριβώς είπα» ξεκαθάρισε εξάλλου σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τα Χριστούγεννα και τις γιορτές θα τις περάσουμε με πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία. «Έτσι διαφαίνεται, αν είμαστε αυτό το διάστημα στην κορύφωση κρουσμάτων και διασποράς, σε ένα μήνα θα δούμε την κορύφωση στους διασωληνωμένους και τις απώλειες».

Επιμένει ο Σκέρτσος: Οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα 50 πιο εκτεθειμένα στον Covid επαγγέλματα – Οι μελέτες που τον διαψεύδουν

Οι αριθμοί που τρομάζουν

Την Άνοιξη του 2020, με την πανδημία να σαρώνει τότε την Ελλάδα με τα προηγούμενα, ηπιότερα στελέχη του κορωνοϊού, ο ημερήσιος αριθμός ασθενών σε διασωλήνωση είχε ξεπεράσει για αρκετές ημέρες τους 800. Σαν αποτέλεσμα, ο ημερήσιος αριθμός νεκρών από covid-19 είχε ξεπεράσει τους 80 (σημειώνοντας ένα σοκαριστικό ρεκόρ 134 θανάτων στις 3 Μαΐου, αμέσως μετά το διήμερο του Πάσχα). 

Σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 25% χαμηλότερος, πολύ κοντά στους 600 ασθενείς. Ωστόσο, οι θάνατοι όχι απλώς δεν είναι μειωμένοι σε ημερήσιους αριθμούς, αλλά είναι 15% αυξημένοι, πάνω και από τους 90, αποτέλεσμα τόσο της πολύ σοβαρότερης νόσησης από την μετάλλαξη Δέλτα όσο και από την επιμονή κάποιων ανεμβολίαστων να μην προστρέχουν έγκαιρα σε γιατρούς και νοσοκομεία, πριν η covid-19 να έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Μία περαιτέρω αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων τον επόμενο μήνα, σε ένα σύστημα Υγείας που διαθέτει σήμερα λιγότερο προσωπικό και λειτουργούσες ΜΕΘ από ότι 8 μήνες πριν, είναι σαφές ότι απειλεί να προκαλέσει δραματικά νέα ρεκόρ μηνός, εβδομάδας, πιθανώς δε και ημερήσια, αν για κάποιο λόγο επαναληφθεί το στατιστικό φαινόμενο της 3ης Μαΐου.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι, η «σφαγή» είχε πραγματοποιηθεί σε διαφορετικό χρόνο σε βόρεια Ελλάδα (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) και Αττική (Απρίλιος-Μάιος), ενώ αυτή τη φορά το σύστημα Υγείας έχει «γονατίσει» ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα

ΓΡΑΦΗΜΑ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΟΔΥ
ΕΟΔΥ