• 24 Ιανουαρίου, 2021

Θεσσαλονίκη: Σε ειδικούς χώρους οι νεκροί από τον κοροναϊό – Δεκαετής η ταφή τους

 Θεσσαλονίκη: Σε ειδικούς χώρους οι νεκροί από τον κοροναϊό – Δεκαετής η ταφή τους

Από τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε προβλέψει ειδικούς χώρους ταφής για τους νεκρούς από τον κοροναϊό, αλλά και διαφορετικό πρωτόκολλο για την ανακομιδή των οστών.

Ήδη μέχρι σήμερα έχουν γίνει 200 ταφές στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη και στα κοιμητήρια του Ευόσμου.

Το ζήτημα τέθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας ζωής στις 30 Μαρτίου, για την αναγκαία τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων, η οποία στη συνέχεια ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η iatronet.gr στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, που διαχειρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είχαν κηδευτεί μέχρι την Παρασκευή σχεδόν 120 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού. Οι ταφές έγιναν σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στη βόρεια πλευρά των κοιμητηρίων, με τις ειδικές διαδικασίες που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

“Βόμβα” ΕΟΔΥ στην κυβέρνηση- Αποκάλυψη για “παράλληλο σύστημα” καταγραφής κρουσμάτων- Κρίση με Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Όπως αναφέρεται στο σχετικό τροποποιημένο άρθρο του Κανονισμού Λειτουργίας, “θανόντες για τους οποίους στη ληξιαρχική πράξη ή στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ως αιτία θανάτου μεταξύ άλλων η ύπαρξη κορωνοϊού Covid=19 ή άλλων λοιμωδών νοσημάτων που υπάγονται στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, ενταφιάζονται αποκλειστικά στους τάφους 1=54 των ταφώνων 2,3,4,5,6,7, (μεταταφων) που θα ονομάζονται ‘ταφώνες ειδικού σκοπού’ του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου. Η ανακομιδή των οστών των θανόντων ενεργείται μετά την πάροδο του χρόνου της υποχρεωτικής ταφής, η οποία για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ορίζεται δεκαετής. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, το φέρετρο δεν ανοίγεται. Τα γραφεία κηδειών υποχρεούνται να δηλώσουν το νόσημα στην υπηρεσία πριν την ταφή”.