Θεσσαλονίκη: Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά

 Θεσσαλονίκη: Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και διαδήλωσαν για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης. Στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις συμμετείχαν, επίσης, νεολαίοι, φοιτητές, μέλη κομμάτων, φορέων και κινήσεων, συνταξιούχοι και απλοί πολίτες.

“Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων, όσων πάλεψαν για έχουμε εμείς δικαιώματα” τόνισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανιδης, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε έξω από το ΕΚΘ και πρόσθεσε: “Τα αιτήματα για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία, δικαιοσύνη είναι και σήμερα επίκαιρα” . Ο πρόεδρος του ΕΚΘ πρόσθεσε, μεταξύ αλλων, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και “ήρθε καθυστερημένα” και δεν επαρκεί για να καλύψει την ακρίβεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης και συνέχισε : “Συνεχίζουμε τους αγώνες, διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια”.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΜΕ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Στη συνέχεια, χαιρέτησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη. Στη συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ συμμετείχε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος δήλωσε ότι και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας η δημοτική αρχή – όπως επίσης είναι και χρέος της πολιτειας – θα κάνει ότι είναι δυνατόν να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και η νεολαία του, μέλη πολιτικών κινήσεων και πολίτες. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπουλου, Δ. Αυγερη, Σ. Φαμελλος και Κ. Μαλαμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλιδης, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, κ.α. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, με κατάληξη το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΜΕ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Σε άλλη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τίμησαν τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και ανέδειξαν τα αιτήματα της, καταγγέλλοντας την ακρίβεια και τον πόλεμο και ζητώντας καλύτερους μισθούς και συντάξεις, υγιεινή και ασφαλεια στην εργασία, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία μελών του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελληνίου Συλλόγου Μουσικών και του Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδος, που απηύθυναν κάλεσμα για την αντιπολεμική συναυλία, την οποία συνδιοργανώνουν στις 8 Μαϊου στην πλατεία Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Στολτίδης και Γ. Δελής και αντιπροσωπεία του κόμματος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΜΕ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ακολούθησε πορεία και δρώμενο στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Τσιμισκή, με απαγγελία αποσπάσματος από τον “Επιτάφιο” του Γ. Ρίτσου και με συμβολική διαμαρτυρία με πλακάτ με τα συνθήματα της ιστορικής εξέγερσης των εργατών του Μάη του ’36. Άλλο δρώμενο πραγματοποιήθηκε από την οδό Συγγρού, με αναπαράσταση της πομπής του πρώτου νεκρού της ιστορικής κινητοποίησης του Μάη του “36 που ενέπνευσε τον “Επιτάφιο” και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΜΕ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην Καμάρα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, κινήσεις και συλλογικότητες, οι οποίοι και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, καταλήγοντας στο Μνημείο του Εργάτη.

Προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά έκαναν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που έφτασαν και ενώθηκαν με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ, όπου κατέθεσαν λουλούδια στο Μνημείο του Εργατη.

apostolos.staikos