• 26 Οκτωβρίου, 2021

Θεσσαλονίκη: “Καθολικό lockdown δεν θα ξαναγίνει” – Μέτρα τοπικού χαρακτήρα ενόψει του Αγ. Δημητρίου παρά τις “φωνές” των ειδικών

 Θεσσαλονίκη: “Καθολικό lockdown δεν θα ξαναγίνει” – Μέτρα τοπικού χαρακτήρα ενόψει του Αγ. Δημητρίου παρά τις “φωνές” των ειδικών

Καμία παραχώρηση από το δόγμα «δεν θα ξαναγίνει καθολικό lockdown», δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η Κυβέρνηση. Χθες το πρωί δηλώσεις επιστημόνων και ιατρών στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα επιδεινώνεται, προκάλεσαν εμφανή δυσφορία σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η πρόβλεψη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη:

  • «Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα με τέτοιο ρυθμό εμβολιασμών» καθώς και οι εκκλήσεις της να μην γίνουν παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη ούτε και εορταστικές εκδηλώσεις για την γιορτή του πολιούχου της συμπρωτεύουσας Αγίου Δημητρίου, προκάλεσαν εσπευσμένες διαρροές από την κυβέρνηση ότι τα μόνα μέτρα που θα ληφθούν είναι οι γνωστές από το καλοκαίρι τοπικές παρεμβάσεις με το «σιωπητήριο» στη μουσική και την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

«Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε και ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι καθολικό lockdown δεν θα ξαναγίνει, πώς αλλιώς να το πούμε;» ανέφερε συνομιλητής του Πρωθυπουργού διασαφηνίζοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα παραλύσει.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται αλλαγή φρουράς στην προεδρία του ΕΟΔΔΥ. Επικρατέστερος διάδοχος του Παναγιώτη Αρκουμανέα ακούγεται ότι θα είναι ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ σενάρια περί κατάργησης της συνεδρίασης της Ολομέλειας των ειδικών προσώρας δεν ευοδώνονται.

Στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού είναι πλέον οι νομοί Θεσσαλονίκης, Λάρισας,  Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καστοριάς, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας. Περιοχές με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού (πέριξ του 40%) δηλαδή πολύ χαμηλό τείχος ανοσίας, που δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες οπότε και ο καιρός χειμωνιάζει στην Βόρεια Ελλάδα. Ήδη στην Θεσσαλονίκη η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης αγγίζει το 85%.

  • «Θέλω να συγχαρώ την Πορτογαλία για την πολύ εντυπωσιακή επίδοση στους εμβολιασμούς. Δεν είμαστε ακόμη εκεί!» παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου την Επίτροπό της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα για την επιτυχία της πατρίδας της. Παρά τις προτροπές, τα γρανάζια κόλλησαν και δεν ξεκολλάνε στην επιχείρηση «Ελευθερία».