“Θερμό καλοκαίρι” στα ελληνοτουρκικά – Οι εκτιμήσεις στο Μαξίμου για τη διαρκή όξυνση σε επίπεδο ρητορικής και Αιγαίο

 “Θερμό καλοκαίρι” στα ελληνοτουρκικά – Οι εκτιμήσεις στο Μαξίμου για τη διαρκή όξυνση σε επίπεδο ρητορικής και Αιγαίο

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια, όπως το κάνει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα, όσο και αν ενοχλείται από αυτό o Τούρκος πρόεδρος» δηλώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζοντας πως δεν θα πέσουν στην παγίδα της όξυνσης.

Της Άννας Καραβοκύρη

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας είναι απόρροια “της απολύτως επιτυχημένης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου έθεσε όλα τα ζητήματα και ενίσχυσε σημαντικά τη διεθνή θέση της χώρας”.

Κλιμάκωση από την Άγκυρα – Με παράνομη NAVTEX τουρκικό ερευνητικό στο Αιγαίο

Τονίζουν μάλιστα πως η κυβέρνηση ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και δεν θα μπει σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας.

  • “Δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε επιλέγουμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο που η άλλη πλευρά θέλει να μας επιβάλει. Έχουμε τη δική μας πολιτική και τις δικές μας θέσεις που είναι απολύτως καθαρές και επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα” συμπληρώνουν.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η Άγκυρα θα κρατήσει την ίδια προκλητική ρητορική μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα κι ενδεχομένως να κλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες και την παραβατικότητα μέσα στο καλοκαίρι και υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, “διαβάζουν” την τουρκική προκλητικότητα ως “τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων”.

Ότι δηλαδή το casus belli δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα τουρκικές προκλήσεις”. Μάλιστα, παραπέμπουν στην αντίδραση της Κομισιόν, όπου χθες πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

«Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ» ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τη φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως σημείωσε η ίδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, η Ντάνα Σπίνων απαντώντας σε δεύτερο χρόνο στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πρώτη “χαλαρή” αντίδραση της ανέφερε ότι:

  • “Δεν σχολιάζουμε σχόλια – εξ ου και η σύντομη αντίδρασή μου στην ερώτηση στην αίθουσα Τύπου. Αλλά γενικότερα για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης, μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο”.

Παναγιώτης Δρίβας