• 21 Οκτωβρίου, 2021

Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Σε πλήρη επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις – Γιατί υπάρχει ανησυχία

 Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Σε πλήρη επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις – Γιατί υπάρχει ανησυχία

Η Αθήνα παρακολουθεί και αναμένει την εξέλιξη των διπλωματικών οδών στα ελληνοτουρκικά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση της Συνόδου κορυφής της Ε. Ε., που θα γίνει στις 10-11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πώς οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της επόμενης φάσης των τουρκικών προκλήσεων εντείνονται, χωρίς να αποκλείουν μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας.

Είναι ενδεικτικό ότι, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, αποφασίστηκε να γίνουν μεταθέσεις ναυτών σε πολεμικά πλοία του Στόλου!

Είτε υπάρξουν – χλιαρές – κυρώσεις κατά της Τουρκίας είτε όχι πάντως η εκτίμηση ότι σύντομα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κατάσταση.

Σε ότι αφορά τον Διεθνή παράγοντα στο ΝΑΤΟ και προσωπικά ο γενικός γραμματέας φέρονται να ανησυχούν έντονα για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ειδικά το διάστημα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Πώς αποδεικνύεται αυτό;

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ δήλωσε με νόημα:

«Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο συμμάχων και την ακύρωση συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων. Δεσμεύομαι να ενδυναμώσω αυτόν τον μηχανισμό έτσι ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο καταδίκασε τις «προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως η Άγκυρα εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε προφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.