“Θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο; – Εκτιμήσεις της Αθήνας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας… με το βλέμμα στον τουρισμό

 “Θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο; – Εκτιμήσεις της Αθήνας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας… με το βλέμμα στον τουρισμό

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη πως ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν θα κλιμακώσει τις τουρκικές προκλήσεις και ίσως επιχειρήσει να δημιουργήσει ακόμα και θερμό επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών. Διπλωματικές πηγές αν και υποστηρίζουν ότι οι επιθετική ρητορική του τούρκου προέδρου είναι για «εσωτερική κατανάλωση» παραδέχονται πως δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια μέχρι ποιου σημείου θα φτάσει η προκλητικότητα του. Εκτιμούν πως όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης για τον Ερντογάν και όσο η τουρκική λίρα κατρακυλά τόσο θα κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα.

Της Άννας Καραβοκύρη

Ωστόσο ευελπιστούν πως όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και κορυφώνεται η τουριστική περίοδος ο τούρκος πρόεδρος θα μετριάσει τις απειλές του και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει ρισκάρει το πολυπόθητο συνάλλαγμα των τουριστών υπό τον φόβο πολεμικής σύρραξης.

  • Σημειώνεται πως η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη της δήλωσε ότι το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη πυροδότησε τον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα δούμε να κορυφώνεται η ένταση. 

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά πως «όσο ο Ερντογαν κλιμακώνει τις επιθέσεις του τόσο η κυβέρνηση θα διεθνοποιεί το ζήτημα» και ότι «η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον διάλογο που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο κι όχι στην επικοινωνιακή ρητορική με ψευδαισθήσεις».

Εξηγούν δε πως σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει η επιστολή που στάλθηκε στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου, χθες. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών δούλεψαν εντατικά όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να έχουν «αντανακλαστικά» και αδιάσειστα επιχειρήματα για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

  • Με την επιστολή αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απορρίπτονται στο σύνολο τους, όλοι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, ως αβάσιμοι νομικά και ιστορικά. Επίσης,  σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς.

Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη. Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα.

  • Αντιθέτως, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Υπογραμμίζεται δε η τουρκική προκλητικότητα, είτε με τις υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, είτε με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει καλώντας την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας τον Χάρτη του ΟΗΕ, και να σταματήσει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά Άρθρα