• 18 Μαΐου, 2021

Θεοδωρικάκος: Καθιέρωση τηλεργασίας και στο Δημόσιο – Δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών

 Θεοδωρικάκος: Καθιέρωση τηλεργασίας και στο Δημόσιο – Δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών

Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης πλάνο για μειώσεις στους μισθούς.

Μιλώντας στο Open, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως δεν υφίσταται ο κίνδυνος για τους δημοσίους υπαλλήλους να μειωθεί ο μισθός τους, ως συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού κι τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που αυτός έχει επιφέρει.

«Δεν υπάρχει στο δικό μας σχέδιο για το επόμενο χρονικό διάστημα, στο σχέδιο της Κυβέρνησης, πρόβλεψη για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, πρώτον. Δεύτερον, αυτούς τους τρεις πολύ δύσκολους μήνες και ειδικά το 50ημερο της καραντίνας οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα είδαν ότι αυτή η Κυβέρνηση διευκόλυνε πάρα πολύ πρώτον, όσους απ’ αυτούς υπάγονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έμειναν στο σπίτι τους κι δεν εργάστηκαν ενώ πληρώνονταν κανονικά, διευκολύνθηκαν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν παιδιά μέχρι 15 ετών με άδειες ειδικού σκοπού που για κάθε 4 ημέρες χρεώνονταν μόλις 1 ημέρα κανονικής άδειας. Υπήρξαν εναλλακτικά ωράρια για να διευκολυνθεί το σύνολο των εργαζομένων και αναπτύχθηκε η τηλεργασία σε ποσοστό περίπου 30% χωρίς να υπάρξει καμία αρνητική μεταβολή στους μισθούς των εργαζομένων. Οι μισθοί θα παραμείνουν όπως είπα οι ίδιοι», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Τηλεργασία χωρίς να είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων»

«Η τηλεργασία θέλουμε να υπάρξει και στο Δημόσιο Τομέα. Θέλω όμως να το κάνουμε με θεσμικό τρόπο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει στο Υπ. Εσωτερικών την προετοιμασία η οποία δεν θα τελειώσει πολύ γρήγορα, θέλω να είμαι σαφής, γιατί θέλουμε να μελετήσουμε πάρα πολύ καλά το πλαίσιο εφαρμογής της τηλεργασίας, κυρίως στις δουλειές που έχουν σχέση στο δημόσιο με την διοίκηση, τα οικονομικά και τα λογιστικά του δημοσίου, εκεί μπορεί να υπάρξει εκτεταμένη χρήση, χωρίς όμως αυτό να είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τόνισε αναφερόμενος στην τηλεργασία ο Υπουργός Εσωτερικών.

Κλείνοντας την αναφορά του στις εργασιακές σχέσεις του Δημοσίου, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, «θα έλεγα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αξίζει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, να κερδίσουν σε κύρος την κοινωνία, για να νιώθουν οι υπόλοιποι πολίτες ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι απολαμβάνουν τη μονιμότητα στη δουλειά τους εργάζονται για το καλό του συνόλου και εργάζονται περισσότερο και από όσο πρέπει. Να ξέρουν πως αυτή η Κυβέρνηση θα είναι δίκαιη με όλους».

Επέκταση χώρου για την εστίαση χωρίς δημοτικά τέλη

Το πιο πιθανό είναι ότι οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».

Σχετικά με τη ρύθμιση είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να μείνουν ανοικτοί διάδρομοι (γύρω στο 1.80 μ.) και πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ακόμα θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση θα γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.