• 21 Ιουνίου, 2021

Θεοδωρίδου: Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca – Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών

 Θεοδωρίδου: Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca – Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών

Για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε αρχικά τους λόγους, για τους οποίους υπήρξαν αλλαγές σε Μ. Βρετανία και Γερμανία, σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία μετατέθηκε από τα 30 στα 40 έτη, ενώ στη Γερμανία εγκρίθηκε εμβολιασμός σε όλες τις ηλικίες από τα 18 χρόνια και άνω. Οι αλλαγές, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.

Το πρόγραμμα της Βρετανίας ήταν τόσο επιτυχημένο, που το ιικό φορτίο ήταν τόσο χαμηλό, που επιτρέπει την αλλαγή στην ηλικία.

Αντίθετα, η Γερμανία που έχει υψηλό ιικό φορτίο χρειάζεται γρήγορο πρόγραμμα και ευρεία κατανομή των εμβολίων, εξού και η επέκταση της ηλικίας εμβολιασμών.
Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα.

Επίσης, έδωσε απάντηση στο ερώτημα, αν μπορεί να γίνει ο δεύτερη δόση με εμβόλιο διαφορετικό της πρώτης. Η μόνη χώρα που μπορεί να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα σχετικά με αυτό, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το συμπέρασμα είναι ότι η 2η δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται, εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων με τη σοβαρή επιπλοκή των θρομβώσεων, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Μέχρι να υπάρξουν όμως δεδομένα που να καταλήγουν ότι δεν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα, η πρώτη και η δεύτερη δόση θα γίνονται με το ίδιο εμβόλιο.

Και ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών. Υπάρχουν μελέτες με το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών και σύντομα θα έχουμε νεότερα.

Μελέτες γίνονται και με εμβόλια άλλων εταιρειών, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για την συγκέντρωση εθελοντών παιδιών, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Παρότι ο κίνδυνος είναι μικρός, ο στόχος είναι διαφορετικός από την προστασία του παιδιού από το λοιμώδες νόσημα. Επομένως, το εμβόλιο για τα παιδιά έχει στόχο, αφού τα παιδιά αποτελούν το 25% μιας χώρας, να μειώσει τη διασπορά του στην κοινότητα.
Σήμερα, στον Καναδά, αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών, στην πόλη με το υψηλότερο ιικό φορτίο.

Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Η αποδοχή και η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα πρέπει να γίνει.

Το κύριο βάρος για τον τοίχο προστασίας είναι οι ενήλικες, για αυτό ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών, όταν δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Δεν μεταδίδεται με τη μετάγγιση
Οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα και αιμοπετάλια είναι μία συνεχής ανάγκη και επειδή δεν έχει φανεί να μεταδίδεται, καλό είναι να δώσουμε αίμα. Άτομα που νόσησαν από την Covid ή έχουν θετική εξέταση, μπορούν να δώσουν αίμα 14 ημέρες μετά την ανάρρωση. Οι εμβολιασμένοι μπορούν να δώσουν αίμα μετά από 7 ημέρες από τον εμβολιασμό.