• 27 Ιουλίου, 2021

Σύσταση για AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 – Δεύτερη δόση με ίδιο εμβόλιο

 Σύσταση για AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 – Δεύτερη δόση με ίδιο εμβόλιο

Προ δύο μηνών, η Επιτροπή είχε αξιολογήσει τον κίνδυνο και τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca. Τότε, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, τα επίπεδα διασποράς του ιού ήταν υψηλά, ενώ τώρα είναι μέτρια προς χαμηλά.

  • Τώρα, η Επιτροπή εισηγείται τον εμβολιασμό με AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών. Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις.

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα. H κ. Θεοδωρίσου τόνισε επίσης ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και αύξηση των αποβολών.

Σε όσους έχουν νοσήσει η σύσταση για μία δόση εμβολίου στους 6 μήνες μετά τη νόσο ισχύει και έχει το χαρακτήρα της επαναληπτικής για όσους έχουν νοσήσει.

H Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορούν να επικαιροποιούνται, με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι μπορεί κάποιος να αλλάξει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο. «Θα του σταλεί ένα μήνυμα στο κινητό και αν το επιθυμεί, μπορεί να αλλάξει και να κάνει κάποιο άλλο εμβόλιο», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.