• 18 Ιουνίου, 2021

Θεοδωρίδου: Συλλυπήθηκε την οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη – Τι είπε για τον εμβολιασμό των παιδιών

 Θεοδωρίδου: Συλλυπήθηκε την οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη – Τι είπε για τον εμβολιασμό των παιδιών

Στα εμβόλια του κοροναϊού και τους στόχους που έχουν θέσει οι επιστήμονες στη χώρα μας, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας. Αφού πρώτα συλλυπήθηκε την οικογένεια της 44χρονης, που έχασε τη ζωή της στην Κρήτη από τη σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην έγκριση πριν από τρεις ημέρες, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων της επέκτασης της ηλικίας εμβολιασμού, με εμβόλια mRNA, σε παιδιά από 12 έως 15 ετών.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε περισσότερα από 2.000 παιδιά, τα οποία παρακολουθήθηκαν, για να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είχε τα πλεονεκτήματα που έχει και στους ενήλικες και όπως φάνηκε ήταν ανοσογόνο και είχε αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%.

«Οι παρενέργειες ήταν συνήθεις, όπως αυτές που κάνουν τα παιδιατρικά εμβόλια. Ωστόσο, πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων», επανέλαβε για ακόμη μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ίδια είπε ότι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθεί επίσης τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και ενδοκαρδίτιδας, με το εμβόλιο της Pfizer σε άτομα κάτω των 30 ετών, και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει αιτιολογική σχέση.