Θεοδωρίδου: Σοβαρές επιφυλάξεις για τις αντιϊκές θεραπείες κατά της Covid στα παιδιά

 Θεοδωρίδου: Σοβαρές επιφυλάξεις για τις αντιϊκές θεραπείες κατά της Covid στα παιδιά

Σχετικά με τη θεραπεία κατά της Covid-19 από το στόμα (δηλ. για το χάπι της Pfizer Inc.), για τη χορήγηση του οποίου ξεκίνησε μια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, τα οποία κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση σε περίπτωση μόλυνσης, ρωτήθηκε στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Το ερώτημα επικεντρώνονταν στο εάν θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά στην απαλλαγή των παιδιών από τον εμβολιασμό, εφόσον μάλιστα άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντισώματα πέφτουν κατακόρυφα μετά τον εμβολιασμό των παιδιών, γεγονός έχει προκαλέσει απογοήτευση στους γονείς για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των παιδιών τους.

«Πιστεύω ότι στο θέμα «Covid και παιδιά» χρειάζεται πολλή μελέτη σε όλους τους τομείς», τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

«Το είδαμε και στο θέμα των εμβολίων στην μικρή ηλικία, αλλά ακόμη και στο στάδιο των μελετών των αντιικών φαρμάκων. Θα ήμουν πολύ επιφυλακτική για το θέμα αντιικής θεραπείας, εφόσον φυσικά οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέπουν, και το θεωρώ γενικά πολύ πρόωρο σαν συζήτηση για αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Γενικότερα, η χτεσινή ενημέρωση ήταν μία αναδρομή στη διετή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς πριν δύο χρόνια, στις 11 Μαρτίου του 2020, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωνε τον χαρακτηρισμό της επιδημίας του κορονοϊού με τη ραγδαία παγκόσμια εξάπλωση και τη σοβαρότητα της νόσου, ως πανδημία. Παράλληλα υπογράμμιζε ότι αποτελεί στην ιστορία την πρώτη πανδημία από κορονοϊό.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αφού ανέφερε συνοπτικά όλα τα στάδια της μάχης που έδωσε η επιστήμη κατά της πρωτοφανούς πανδημίας, κατέληξε σχετικά με το «τέλος της πανδημίας», ότι:

«Ιστορικά, η κάθε επιδημία έχει διαφορετική έκβαση. Από την ισπανική πανδημία της γρίπης του 1918, η γρίπη έγινε μια εποχική νόσος. Το AIDS, το 1981, από οξύ λοιμώδες νόσημα έγινε χρόνιο νόσημα, ενώ το 2015- 2016 η επιδημία Zika, κυρίως στην Νότιο Αμερική, έσβησε ίσως λόγω της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Όμως, στο βιβλίο της πανδημίας Covid υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια προς συγγραφή. Με τη συνεχή επιστημονική έρευνα θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα που θα απαντούν σε θέματα που έχουν απασχολήσει όλους τους τομείς της ζωής μας.

Η επιστήμη- χωρίς αλαζονεία, μέχρι τώρα έχει δείξει σημαντική ταπεινότητα στην αναμέτρηση της με την αβεβαιότητα και το άγνωστο- θα επικρατήσει, δημιουργώντας σημαντική παρακαταθήκη γνώσεων για την αντιμετώπιση των επιδημιών του μέλλοντος».

Σχετικά Άρθρα