Θεοδωρίδου: Ποια σπάνια επιπλοκή παρατηρείται με το εμβόλιο της AstraZeneca

 Θεοδωρίδου: Ποια σπάνια επιπλοκή παρατηρείται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε διάστημα λίγων ημερών, οι οργανισμοί αξιολόγησης της Ευρώπης, της Βρετανίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έβγαλαν κοινό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής, ωστόσο είπαν ότι δεν μπορούμε να έχουμε οριστική τοποθέτηση εάν δεν συνεχιστεί ο έλεγχος. Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδική προσοχή έχει προκαλέσει ωστόσο μία σπάνια οντότητα, που συνδυάζει διάχυτη ενδοαγγειακή πηγή και θρόμβωση και αφορά τις λεμφικές φλέβες του εγκεφάλου, είπε η γιατρός.

«Είναι βέβαια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση, αφού σε 20 εκ. δόσεις εμβολίου έχουν παρουσιαστεί ελάχιστα περιστατικά. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών», επισήμανε.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της εισαγωγής στα νοσοκομεία και του θανάτου από Covid, υπερτερεί στο υπό διερεύνηση νόσημα.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα
Παρατεταμένος πονοκέφαλος άνω των τεσσάρων ημερών ή παράταση του πυρετού, είναι δύο συμπτώματα που θα πρέπει να αναφέρει ο εμβολιασμένος στον γιατρό του, σε περίπτωση που εκδηλωθούν.

Μέχρι τις 17 Μαρτίου παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 120 εκ. περιπτώσεις Covid και 2 εκ. θάνατοι, σημείωσε η Καθηγήτρια. «Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες εκδηλώνονται, θα πρέπει να διερευνώνται πριν δημιουργήσουν πρόβλημα σε οποιαδήποτε εμβολιαστικό σύστημα.

Έτσι, οι αρμόδιες αρχές συστήνουν τον εμβολιασμό, ακόμη και σε άτομα που έχουν ιστορικό θρόμβωσης και λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα», τόνισε.

Εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό και διασπορά του κοροναϊού στα νοσοκομεία
Οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς του κοροναϊού από άτομα τα οποία κατά προτεραιότητα θα μπορούσαν να εμβολιαστούν.

«Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. Επειδή έγιναν συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, δηλαδή ακούστηκε ότι και εμβολιασμένοι ήταν και αρρώστησαν, επισημαίνουμε ότι επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος. Πριν από αυτό, μπορεί να νοσήσει.

Ο εμβολιασμένος έχει πιθανότητες να αρρωστήσει κατά 0,2% και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τον μη εμβολιασμό. Όσοι εμβολιασμένοι νοσούν είτε δεν έχουν πολλά συμπτώματα, είτε είναι τελείως ασυμπτωματικοί» είπε η κ, Θεοδωρίδου.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα