• 27 Ιουλίου, 2021

Θεοδωρίδου: Καμπανάκι κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα – “Με 80% των εμβολιασμών το τείχος ανοσίας”

 Θεοδωρίδου: Καμπανάκι κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα – “Με 80% των εμβολιασμών το τείχος ανοσίας”

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών, τονίζοντας πως παρακολουθούμε έναν αγώνα μεταξύ των ανθρώπων και των χαρακτηριστικών των ιών. «Από ό,τι φαίνεται ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας» ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι «η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετατράπηκε σε μετάλλαξη μεγάλης ανησυχίας. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ προβλέπεται ότι θα επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στο καλοκαίρι».

Επεσήμανε ότι η μεταδοτικότητα του νέου ιού είναι 50 με 70% υψηλότερη από το αγγλικό στέλεχος, που με τη σειρά του είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού.

  • «Η διασπορά του ιού από την μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά ανεμβολίαστους και ανοσοκατασταλμένους, όπως και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύο χώρες που τα έχουν πάει πολύ καλά στους εμβολιασμούς, ωστόσο βλέπουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης σε ανεμβολίαστους ενήλικες δείχνει ότι στο Ισραήλ, στη χώρα – πρότυπο, το 60% των εμβολιασμένων δεν αποτελεί επαρκές τείχος ανοσίας για τη νέα μετάλλαξη.

  • Για να φτιαχτεί το τείχος ανοσίας χτίζεται στο 80% των εμβολιασμών.

Ωστόσο από ότι φαίνεται από τη Μεγάλη Βρετανία, δεν έχει μεγαλώσει το ποσοστό αυτών που έχουν νοσήσει βαριά, και αυτό είναι αισιόδοξο νέο.

Χρειαζόμαστε εντατικοποίηση των εμβολιασμών και απαραιτήτως και των δύο δόσεων, καθώς η μία μόνο δόση είναι αποτελεσματική κατά 30%.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε περίοδο επιδημίας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.