• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Θεοδωρίδου: “Καμπανάκι” για εμβολιασμούς παιδιών πριν το πρώτο κουδούνι

 Θεοδωρίδου: “Καμπανάκι” για εμβολιασμούς παιδιών πριν το πρώτο κουδούνι

«Σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας και τα σχολεία θα άνοιξουν για δεύτερη χρονιά με τον κοροναϊό. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Φέτος, έχουμε την παραλλαγή Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Και συνέχισε: «Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για την θωράκιση του για να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τη μείωση της διασποράς αλλά και είναι λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων».

Ο εμβολιασμός των ηλικιών 12 έως 17 ετών συστήνεται για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη θωράκισή του ώστε να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς στο περιβάλλον και στην κοινότητα, για τη μείωση των ευκαιριών δημιουργίας νέων μεταλλάξεων, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

Τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επαναλειτουργία των σχολείων με δια ζώσης εκπαίδευσης.

Αντιθέτως τα lockdown συνέβαλαν αρνητικά στην κατάσταση των παιδιών.

Σύμφωνα με μελέτη, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, φάνηκε πως το 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και 20% συμπτώματα άγχους.

Οι γονείς έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τους δισταγμούς τους και να προωθούν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου ανέφερε:

Άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού να λάβουν την τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου. Ωστόσο, ακόμα αναμένεται η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ, και τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για αυτό το θέμα.