• 18 Ιουνίου, 2021

Θεοδωρίδου: Όχι τεστ ούτε καραντίνα στους πλήρως εμβολιασμένους

 Θεοδωρίδου: Όχι τεστ ούτε καραντίνα στους πλήρως εμβολιασμένους

«Άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα απλώς παρακολουθούνται», ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Ειδικότερα, όπως τόνισε, «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα.

Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα που έχουν κάνει τη μία δόση. Αυτοί θεωρούνται ατελώς εμβολιασμένοι. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και τα άτομα να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».

  • Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν υπάρχει υποχρέωση για self test στους πλήρως εμβολιασμένους, η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε: «Το πλεονέκτημα των δύο δόσεων είναι ότι δεν υφίσταται εργαστηριακό έλεγχο παρά μόνο αν εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα».
  • Επιπλέον, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Δηλαδή δεν υποχρεούνται σε καραντίνα ή τεστ αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται τα self tests, καθώς στον εργασιακό χώρο θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται όπως προβλέπεται.

Εμβολιασμός εφήβων
«Υπάρχουν έρευνες, που δίνουν έγκριση για τον εμβολιασμό των εφήβων αλλά και έναρξη εμβολιασμών σε μία σειρά από χώρες. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών θα μελετήσει όλα τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τον ρόλο των παιδιών στη διάδοση, τη θνητότητα, τη νοσηρότητα κλπ» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

  • Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών στην Ελλάδα δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ούτε θα παίξει ρόλο π.χ. για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Επέμεινε για άλλη μία φορά ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι η προτεραιότητα. Αναφορικά με τα παιδιά όταν θα παρθεί κάποια τέτοια απόφαση, προτεραιότητα θα είναι τα παιδιά με αυξημένα νοσήματα.