• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Θεοδωράκης: Αυτή είναι η συμβολαιογραφική πράξη με την τελευταία επιθυμία του

 Θεοδωράκης: Αυτή είναι η συμβολαιογραφική πράξη με την τελευταία επιθυμία του

Εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποτυπώσει σε ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο την επιθυμία του να ταφεί στην Κρήτη, στο χωριό του, στον τόπο που αγάπησε πολύ.

Τι αναφέρεται στο έγγραφο

Η επιθυμία του καταγράφηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2020 σε μια συμβολαιογραφική πράξη, δίνοντας οδηγίες στους εκτελεστές για το τι θέλει να κάνουν. Το συγκεκριμένο έγγραφο, αποτελεί και κεντρικό αποδεικτικό στοιχείο της δίκης ασφαλιστικών μέτρων που διεξήχθη το πρωί της Δευτέρας σχετικά με τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη, με την απόφαση να αναμένεται το πρωί της Τρίτης.

Η τελευταία του επιθυμία, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς τον σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δήλωσε ότι «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Την ίδια στιγμή, όριζε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Είχε προνοήσει σε τέτοιο βαθμό τα πράγματα, ορίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό το γραφείο.