• 27 Οκτωβρίου, 2021

Θέμα…Θράκης βάζει (ξανά) η Άγκυρα- Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ- Θυμήθηκε τον…διάλογο ο Ακάρ-Νέα πορεία για το Oruc Reis

 Θέμα…Θράκης βάζει (ξανά) η Άγκυρα- Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ- Θυμήθηκε τον…διάλογο ο Ακάρ-Νέα πορεία για το Oruc Reis

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του «σχετικά με τη σημερινή τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί σχολείων μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.
Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής πολιτείας, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, σημειώνει ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών και προσθέτει καταληκτικά: «Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».

Ακάρ: Θέλουμε διάλογο- Ανάκληση αδειών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Η Τουρκία επιθυμεί να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω του διαλόγου, ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο Reuters, προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Με την Άγκυρα να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, με την αποστολή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου . Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους”.

“Τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της” στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη”, ανέφερε ο Ακάρ.
Πληροφορίες για ανάκληση αδειών στο τουρκικό ναυτικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ναυτικό ανακαλεί τις άδειες όλου του προσωπικού του και ετοιμάζεται να “βγάλει” στη Μεσόγειο ακόμη περισσότερες μονάδες του.

Παράλληλα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ξανά σε 100% επιφυλακή από τη Δευτέρα και ήδη έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του προσωπικού.

Tα βλέμματα στραμμένα στην συνάντηση Πομπέο-Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο για να συζητήσουν την άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματική πηγή η συνάντηση γίνεται μετά από επιθυμία και των δύο πλευρών. Τις τελευταίες ώρες η αμερικανική πλευρά κινείται αθόρυβα προς την πλευρά της Τουρκίας, και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.