The life Goddess: Η ελληνική γαστρονομία κερδίζει τους Λονδρέζους και προβάλλει τη χώρα

 The life Goddess: Η ελληνική γαστρονομία κερδίζει τους Λονδρέζους και προβάλλει τη χώρα

Συνέντευξη Νίκος Νυφούδης-The life Goddess/ Τα αδέρφια Νυφούδη ανήκουν σε μια νέα γενιά επιχειρηματιών που θέλησαν να αλλάξουν το αφήγημα της φολκόρ Ελλάδας που πουλούσε μόνο “Γκρικ Μουζάκα” και χόρευε συρτάκι. Όχι, ότι έχει κάτι κακό ο μουσακάς ή το συρτάκι αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό.

Η υψηλή γαστρονομία της που συνδέεται με τα πολύ ποιοτικά προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, είναι πολλά περισσότερα. Όσοι την επισκέπτονται, το βιώνουν και το αντιλαμβάνονται. Όσοι όμως, ζουν στο Λονδίνο παίρνουν μια “γεύση” (κυριολεκτικά και μεταφορικά) περνώντας το κατώφλι των δύο εστιατορίων με την επωνυμία «The Life Goddes», που τα αδέρφια Νυφούδη συνδιαχειρίζονται με τον Άνθιμο Πατσιούρα, τον Σπύρο Βλάχο και τον Ηλία Κουλακιώτη.

Όπως σημειώνει ο κ.Νυφούδης το ελληνικό φαγητό και η ελληνική κουζίνα είναι αυτά που στην πραγματικότητα πρεσβεύουν τη χώρα: «Εμείς απλώς είμαστε εκεί για να τα υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και έχουμε υπάρξει πολύ τυχεροί όλα αυτά τα χρόνια, καθώς πέρασαν και από τα δυο μαγαζιά εξαιρετικοί σεφ οι οποίοι έδωσαν μια φρέσκια ματιά στις πατροπαράδοτες συνταγές που όλοι γνωρίζουμε, διατηρώντας στο έπακρο τις γεύσεις με τις οποίες όλοι μεγαλώσαμε».

Συγχρόνως ως επιχείρηση προβάλλουν και προωθούν έλληνες παραγωγούς. Όπως επισημαίνει άλλωστε ο κ.Νυφούδης, από την αρχή αποφάσισαν και συνεργάστηκαν με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. «Δέκα χρόνια μετά, τολμώ να πω ότι δικαιωθήκαμε, καθώς αυτήν τη στιγμή φτάσαμε να εισάγουμε περισσότερα από 100 προϊόντα και να έχουμε πάνω από 30 ετικέτες κρασιού από οινοποιεία που έχουν μικρή ως πολύ μικρή παράγωγη».

«Οι Άγγλοι, και όχι μόνο, που αποφασίζουν να περάσουν το κατώφλι των μαγαζιών μας, έστω και προσωρινά, αφήνουν λίγο πέρα την αγγλική κουλτούρα και βουτάνε στην ελληνική και τις γεύσεις της. Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή του “Σας αρέσει η Ελλάδα μις” και του γκρικ συρτάκι στο Λονδίνο, που κακά τα ψέματα επικρατούσε για χρόνια. Και χαίρομαι που κι εμείς όπως και άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης στην αγγλική πρωτεύουσα, βάλαμε το λιθαράκι μας για να συμβεί αυτό», υπογραμμίζει ο κ.Νυφούδης.

Έχει όμως διαφορά η κουζίνα της Θεσσαλονίκης σε σχέση με άλλες περιοχές, ρωτήσαμε τον κ.Νυφούδη καθώς διατηρεί και στην πόλη της Θεσσαλονίκης δύο εστιατόρια: Το Ανφαν Γκατέ στο Τελλόγλειο και το Tzaki ho στον Χορτιάτη.

«Κοιμήσου μέχρι να πεινάσεις και φάε μέχρι να νυστάξεις, λέει ο λαός. Νομίζω πως αυτή η φράση συνοψίζει στο έπακρο την σχέση που έχει ο Θεσσαλονικιός με το φαγητό. Μας αρέσει ρε παιδάκι μου να τρώμε, πως να το πω. Δημιουργούμε μέσω του φαγητού σχέσεις, φιλίες, παρέες, αναμνήσεις. Και όλα μας τα μαγαζιά την πόλη κινούνται γύρω από αυτόν τον άξονα. Στο πώς να παρέχουν για τους ανθρώπους που τα επισκέπτονται το ιδανικό περιβάλλον για να νοιώσουν όμορφα και άνετα, απολαμβάνοντας το φαγητό ούτως ώστε να μας κάνουν share και like στην καρδιά τους», αναφέρει.

Ποια είναι ωστοσο εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν τόσο ιδιαίτερη;

«Κακά τα ψέματα, η θεσσαλονικιώτικη κουζίνα έχει μέσα της βαθιά ριζωμένη την πολίτικη κουζίνα. Μας δένουν μαζί γεύσεις, μυρωδιές, αναμνήσεις. Δεσμοί ζωής. Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές που αν ξεκινήσω να απαριθμώ δεν θα τελειώσουμε… Οι πιο πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για πρώτη φορά έρχονται έχοντας στο νου τους τον γκρικ μουζακα! Σύντομα όμως διαπιστώνουν πως κοντά σε αυτόν υπάρχουν πια και τόσες νέες προτάσεις στην ελληνική γαστρονομία που συνδυάζουν την παράδοση με το φρέσκο!».

Σχετικά Άρθρα