• 29 Νοεμβρίου, 2021

Θ. Πλεύρης στο Libre: Θα εμπλέκαμε και τον Τσίπρα αλλά δεν επιθυμούμε διώξεις χωρίς σοβαρά στοιχεία

 Θ. Πλεύρης στο Libre: Θα εμπλέκαμε και τον Τσίπρα αλλά δεν επιθυμούμε διώξεις χωρίς σοβαρά στοιχεία

Τα επιχειρήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με την διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο περιγράφει ο βουλευτής της Ν.Δ και μέλος της Προανακριτικής Θάνος Πλεύρης με συνέντευξή του στο Libre και τον Νίκο Παπαδημητρίου. Ο κ. Πλεύρης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως εάν η κυβερνητική πλευρά ήθελε να εκμεταλευθεί πολιτικά την υπόθεση θα μπορούσε να είχε ζητήσει και την παραπομπή του Νίκου Παππά, ή ακόμα και του Αλέξη Τσίπρα εφόσον υπήρχαν στοιχεία.

-Εσείς, κύριε Πλεύρη, έχετε πεισθεί ότι είχε συσταθεί παραδικαστικό κύκλωμα, άλλως εγκληματική οργάνωση; Με ποιον/ποιους στην κορυφή, με ποιους «συνεργούς»;

Με βάση τις καταγγελίες που έχουμε, πρέπει να ελεγχθεί εάν υπήρχε ένα σύστημα στο οποίο συμμετείχε ο κύριος Παπαγγελόπουλος και αφορούσε ενδεχομένως δημοσιογράφους και λειτουργούς της δικαιοσύνης με σκοπό να στοχοποιήσουν πολιτικούς αντιπάλους και φυσικά πρόσωπα.

Αυτά καταγγέλλονται πρωτίστως από εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς όπως είναι η κυρία Ράϊκου, ο κύριος Αγγελής, ο κύριος Αθανασίου και ενδυναμώνονται και από άλλες καταθέσεις όπως της εν ενεργεία αντιεισαγγελέως κυρίας Κυβέλου και της πρώην εισαγγελέως κυρίας Τσατάνη.

Στο παρόν στάδιο στόχο έχουμε τη διερεύνηση, το αν θα πειστούμε ή όχι θα φανεί στο τελικό πόρισμα. Όσο διαρκεί η εξέταση πρέπει απλώς να διερευνούμε και αυτός είναι ο στόχος, να μην κουκουλώνουμε τις καταγγελίες, ειδικά, εισαγγελέων.

-Πολλάκις έχετε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κρέμασε, χωρίς να το πολυσκεφθεί, δέκα πρόσωπα στα μανταλάκια. Μήπως και εσείς κάνετε σήμερα το ίδιο;

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε άκριτα τρεις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων -εκ των οποίων ο ένας πια έχει αποχαρακτηρισθεί και οι άλλοι δύο υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να είναι εμπλεκόμενοι- και συλλήβδην ζήτησε προκαταρκτική για δέκα πολιτικά πρόσωπα. Εμείς με μεγάλη προσοχή αξιολογούμε τα ευρήματα.

Εάν επιδιώκαμε πολιτική εκμετάλλευση θα ζητούσαμε και τον έλεγχο του κυρίου Νίκου Παππά, δεξί ή μάλλον αριστερό χέρι του Τσίπρα που μνημονεύεται στις συναντήσεις όπου ο κύριος Μιωνής καταγγέλλει εκβίαση και δωροληψία.

Θα μπορούσαμε να εμπλέκαμε και τον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς όμως σοβαρά στοιχεία εμείς δεν επιθυμούμε τέτοιου είδους διώξεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία σε βάρος του κυρίου Παπαγγελόπουλου και οι καταγγελίες προέρχονται από πέντε εισαγγελικούς λειτουργούς χωρίς κάλυψη, χωρίς κουκούλα.

-Με μια οικονομική κρίση που οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν να είναι χειρότερη, σε διεθνές επίπεδο, από το κραχ του ’29, η κυβέρνηση επιμένει να παίρνει μέτρα με το… σταγονόμετρο. Μήπως πρέπει εσείς, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, να πιέσετε για πιο γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων;

Η κυβέρνηση έχει πάρει μία σειρά από μέτρα που βραχυπρόθεσμα κάλυψαν τις ανάγκες άνω του 75% των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και ανέργων που επλήγησαν από την πανδημία. Αντίστοιχα, υπάρχουν συνεχή πακέτα στήριξης για όλες αυτές τις επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και μόνο η πρώτη φάση ξεπέρασε τα 14 δισ. ενώ καθημερινά προσπαθούμε να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία.

Θα ήταν τρομακτικό λάθος όταν το φαινόμενο είναι εν εξελίξει και δεν ξέρουμε τι άλλες συνέπειες θα προκαλέσει, να στραγγίζαμε όλες τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα. Ωστόσο, και τα επιδόματα στήριξης της εργασίας ώστε να μην απολυθεί κόσμος και η στήριξη των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την αναστολή κάθε είδους φορολογικής και ασφαλιστικής εισφοράς, με την επιδότηση 800 ευρώ σε όσους μπήκαν σε αναστολή εργασίας, με την επιδότηση ενοικίου 40% και με τα πλούσια πακέτα οικονομικής στήριξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης με επιδότηση του επιτοκίου καθώς και η συνολική στήριξη των ανέργων κ.λ.π. μόνο μικρές παρεμβάσεις δεν μπορούν να θεωρούνται.

-Μετά από βροχή δημοσιευμάτων, και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση έκλεισε τα σενάρια ανασχηματισμού. Για τις πρόωρες εκλογές τι πιστεύετε; Αφ’ ης στιγμής, η Ν.Δ. δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη, δεν είναι έντιμο να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή;

Κατά την άποψη μου η κυβέρνηση χαίρει της πλήρης εκτίμησης του εκλογικού σώματος και πιστώνεται ότι έβαλε σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και κατάφερε με πετυχημένο τρόπο να διαχειριστεί την πανδημία.

Όλα τα διεθνή ΜΜΕ αποτυπώνουν αυτήν την επιτυχία, τη στιγμή που οι γειτονικές μας χώρες είχαν σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αυτό που θέλει ο κόσμος από εμάς είναι να διαχειριστούμε και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας επιτυχώς προς όφελος όλης της Πατρίδας. Κάθε άλλη κουβέντα είναι κουβέντα αποπροσανατολισμού.

-Πώς σχολιάζετε την κίνηση ενός ιεράρχη να αφορίσει τον πρωθυπουργό και δύο υπουργούς;

Οι ιερείς και οι πιστοί βίωσαν μία τεράστια πνευματική δοκιμασία προς όφελος της δημόσιας υγείας. Όσοι πιστεύουμε, δεχθήκαμε και τις Άγιες ημέρες του Πάσχα να είμαστε μακριά από τα Μυστήρια, διότι αυτό θεωρήσαμε ως πράξη αγάπης που είναι και η ύψιστη αξία του Χριστιανισμού.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε ότι αφορισμό δεν μπορεί να κάνει κανένας ιερέας ή μητροπολίτης, παρά μόνο το αρμόδιο όργανο.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση όσα μέτρα πήραν, τα πήραν ακριβώς επειδή πιστεύουν στις αξίες του Χριστιανισμού και γι’ αυτόν τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι ο χειρισμός της πανδημίας ήταν επιτυχής με απόλυτο σεβασμό στις οικογένειες των νεκρών που υπήρξαν και δεν μπορέσαμε να το αποφύγουμε.