• 21 Ιουνίου, 2021

Τετ α τετ Σακελλαροπούλου-Σασόλι: Η Ευρώπη παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της είναι το σπίτι μας

 Τετ α τετ Σακελλαροπούλου-Σασόλι: Η Ευρώπη παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της είναι το σπίτι μας

“Η Ευρώπη παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της είναι το σπίτι μας” τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την προσχώρηση της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η οποία συμπίπτει με την έναρξη του εθνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε, ότι “στα πρόσφατα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ζήτημα των εμβολιασμών, βρέθηκε μια ισορροπημένη λύση και επικράτησε η αλληλεγγύη”. Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνεννόηση που έγινε με το Συμβούλιο στο ζήτημα του Ενωσιακού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για τον COVID-19.

Αναφερόμενη στην έναρξη του εθνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η κοινωνία των πολιτών στην ολομέλεια. “Είναι ένα εγχείρημα καινοφανές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανοιχτή διαβούλευση των θεσμικών οργάνων με τους πολίτες. Είναι σημαντικό να οραματιστούμε όλοι ποια Ευρώπη θέλουμε, για τη δική μας γενιά, αλλά και για το μέλλον” σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου και υποστήριξε ότι “οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι το κυρίαρχο πλαίσιο, το οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε πάντα”.

Ωστόσο, ανέφερε, ότι υπάρχουν και μια σειρά από θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη, η κοινωνική συνοχή, η μετανάστευση, που πρέπει να απασχολήσουν τον διάλογο αυτό. Και ιδίως να μετάσχουν νέοι άνθρωποι, αυτοί που δυστυχώς στερήθηκαν ένα χρόνο από τη δημιουργική τους ζωή, λόγω της πανδημίας, να ακουστούν οι φωνές τους, γιατί κυρίως αυτούς αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, υποστήριξε ότι “πραγματικά εμπλούτισε η παρουσία της Ελλάδος την Ευρωπαϊκή Ένωση”.