Τεστ COVID σε ιδιώτη: Ελλιπείς απαντήσεις αρμοδίων – Παραιτήσεις ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

 Τεστ COVID σε ιδιώτη: Ελλιπείς  απαντήσεις αρμοδίων – Παραιτήσεις ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

…Και η ζωή συνεχίζεται, θα μπορούσε να πει κανείς, αφού στις καταγγελίες για ανάθεση των μοριακών ελέγχων για covid-19 σε ΕΝΑ διαγνωστικό κέντρο χωρίς να έχει προηγηθεί ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος -ένα κέντρο στο οποίο μέχρι τα «τέλη Αυγούστου» επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης- δόθηκαν μεν απαντήσεις (τη βασιμότητα των οποίων θα εξετάσουμε στη συνέχεια) αλλά πάντως ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε. Όλα καλώς καμωμένα, λοιπόν.

Για το θέμα μίλησαν χθες και τα δύο κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Παναγιώτης Στάθης, διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

Ερωτηματικά για τα τεστ COVID: Καταγγελία για κεντρική εντολή να γίνονται σε συγκεκριμένο ιδιώτη – Εμπλοκή Μαγιορκίνη – Τι απαντά ο καθηγητής

Ξεκινώντας από τον τελευταίο, κατά την επίσκεψή στο «Σωτηρία» χθες, περιορίστηκε να πει:

«Μέχρι την άλλη εβδομάδα που θα υπάρχει ξανά επάρκεια τεστ, καλύπτονται πλήρως τα τεστ τα οποία χρειαζόμαστε ημερησίως από τα υπόλοιπα Εργαστήρια».

Γκ. Μαγιορκίνης: “Το όνομά μου είχε ξεχαστεί”

Τι απάντησε όμως ο βασικός πρωταγωνιστής, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, το όνομα του οποίου κάποια στιγμή είχε ακουσθεί ως πλήρους αντικαταστάτη του Σωτήρη Τσιόδρα;

Ο νεαρός καθηγητής, για τον οποίον ο πάντα νηφάλιος και προσεκτικός τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, ζήτησε την παραίτηση, σε δηλώσεις του στο ethnos.gr. και την Δήμητρα Ευθυμιάδου επαναλαμβάνει τη γραμμή άμυνας, που είχε διατυπώσει και στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Με το που μου προτάθηκε να εκπροσωπώ την Επιτροπή περί τα τέλη Αυγούστου, διέκοψα κάθε συνεργασία με το συγκεκριμένο κέντρο. Απλώς είχε ξεχαστεί το όνομά μου στην ιστοσελίδα το οποίο και αφαιρέθηκε λίγο μετά. Από τότε που έγινα εκπρόσωπος δεν έχω καμία σχέση με το Κέντρο».

Επίσης, «δεν έχω καμία σχέση με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ούτε γνώριζα καν ότι είχε ανατεθεί στο διαγνωστικό κέντρο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων. Άλλωστε λείπω εδώ και μέρες. Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων, παρότι είμαι πανεπιστημιακός και έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα αφού το επιτρέπει ο νόμος».

Α. Ξανθός: Σκανδαλώδης πολιτική απόφαση

Οι πολίτες θα κρίνουν προφανώς την πληρότητα των απαντήσεων του καθηγητή που έχει ρόλο – κλειδί στην επιτροπή λοιμωξιολόγων (ο Νίκος Στραβελάκης στο Σκάι που επίσης φιλοξένησε τον Γκ. Μαγιορκίνη, προανήγγειλε άλλωστε την επιστροφή του στις ενημερώσεις τις επόμενες ημέρες).

Στο σημείο αυτό όμως ίσως και να βοηθά να θυμίσει κανείς σε τίτλους τι σημείωνε ο Ανδρέας Ξανθός, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

  • Διαπιστώνεται προφανής διαχειριστική ανεπάρκεια, έλλειψη επιτελικού σχεδιασμού και  ανικανότητα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίων για τα δημόσια εργαστήρια (ΕΚΕΑ, ΑΧΕΠΑ κ.λ.π.).
  • Είναι «σκανδαλώδης πολιτική απόφαση» να δοθεί «η ‘δουλειά’ και το δημόσιο χρήμα σε ‘ημέτερο’, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ισότιμη μεταχείριση των πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων».
  • Είναι αυτονόητο ότι «δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο κ. Μαγιορκίνης. Πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση».

Ο Π. Στάθης τα… γυρνάει

Υπάρχει όμως και ο έτερος πρωταγωνιστής, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, αυτός δηλαδή που υπέγραφε το έγγραφο με αποδέκτες τους διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειάς του και στους οποίους ανακοινωνόταν ότι οι μοριακοί έλεγχοι θα γίνονται στο εξής από το συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο.

Ο Παναγιώτης Στάθης είχε μιλήσει χωρίς περιστροφές στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και την Ντάνι Βέργου, και είχε πει πως η απευθείας ανάθεση δεν ήταν δική του δουλειά.

«Υπήρξε καθοδήγηση από το υπουργείο Υγείας να διοχετευτούν τα τεστ στο συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο. Το υπουργείο πραγματοποίησε τη διαπραγμάτευση», έλεγε συγκεκριμένα.

Ενώ έκανε και μια συνολική κριτική για απουσία «επιτελικής και στρατηγικής σκέψης, οργάνωσης, κεντρικού σχεδιασμού», παραδεχόταν τη «γύμνια» του ΕΚΕΑ, σημείωνε όμως και τούτο:

«Ήταν δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς να έχεις αποθέματα στις αποθήκες σου…».

Σε έγγραφο – ντοκουμέντο, ο επικεφαλής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής ζητάει από τους διοικητές των υγειονομικών δομών της πρώτης περιφέρειας της χώρας να διερευνήσουν τη σύναψη συμβάσεων με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο 

Αυτές, όμως, ήταν οι δηλώσεις του Π. Στάθη την Παρασκευή. Γιατί, χθες, Σάββατο, στο ethnos.gr και την Δ. Ευθυμιάδου, τα λέει… διαφορετικά:

«Ένα στρατηγικό σχέδιο πρέπει να είναι ευέλικτο και να κοιτάει το αποτέλεσμα. Είχαμε να διαχειριστούμε έναν τεράστιο όγκο δειγμάτων, δείγματα τα οποία θα καταστρέφονταν αφού δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα (…) Ήταν μία κατάσταση ανάγκης και τη στιγμή που πληρούνται όλα τα κριτήρια της νομιμότητας δεν είχα λόγο να μην υπακούσω στις εντολές. Άλλωστε η σύμβαση είναι μόνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και έγινε για να καλυφθεί το πρόβλημα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που είχε αδυναμία να ανταπεξέλθει στα τεστ και να υποστηρίξει τις δομές μας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε μία κατάσταση ανάγκης σκέφτεσαι πάντα το καλό που πρέπει να κάνεις και τη στιγμή που το συγκεκριμένο διαγνωστικό πληρούσε τις προϋποθέσεις και μπορούσε να μας εξυπηρετήσει, και μάλιστα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, στέλναμε και εκεί τα δείγματα».

Όμως, ο Π. Στάθης απαντά και στην οικονομική παράμετρο της υπόθεσης –υπενθυμίζεται ότι την ώρα που το ΕΚΕΑ κοστολογεί με 13 ευρώ το τεστ, το εν λόγω διαγνωστικό κέντρο αμείβεται με 50 (για 37 ευρώ «καπέλο» έγραφε χθες το libre.gr)

«Η διαπραγμάτευση έγινε κεντρικά από τις υπηρεσίες, αλλά το συγκεκριμένο κέντρο διέθετε την πιο συμφέρουσα τιμή. Ενδεικτικά να σας πω ότι η τιμή για ένα τεστ από το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο είναι στα 50 ευρώ όταν όλα τα υπόλοιπα ξεκινούν από 70 ευρώ και πάνω», υποστήριξε ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ προσθέτοντας:

«Παρ’ αυτά σε τηλεφωνικές οδηγίες που έδωσα στους Διοικητές των Νοσοκομείων της Αθήνας τους είπα ότι πρώτα θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο αν είναι διαθέσιμο το Ινστιτούτο Παστέρ ή το ΕΚΠΑ και μετά να καταλήγουν σε αυτή τη λύση», κάτι, που όπως και ο ίδιος εμμέσως παραδέχεται, δεν καταγράφεται στο έγγραφο που απέστειλε.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα