Τέλος με νομοσχέδιο… η Τουλουπάκη από την εισαγγελία Διαφθοράς και την έρευνα για τη Novartis

 Τέλος με νομοσχέδιο… η Τουλουπάκη από την εισαγγελία Διαφθοράς και την έρευνα για τη Novartis

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ενοποιούνται η εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος και η εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας για τη Novartis.

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να απαλλάξει την Ελένη Τουλουπάκη από την έρευνα του σκανδάλου της φαρμακευτικής δαπάνης που σχετίζεται με την εταιρεία Novartis μετά την αποτυχημένη απόπειρα να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή (πρόταση που είχε συντριπτικά καταψηφιστεί από την ολομέλεια των εφετών), αλλά και την άσκηση δίωξης εναντίον της με αμφιλεγόμενες διαδικασίες (καθώς το πόρισμα που ζητούσε την άσκηση δίωξης εμφανίστηκε ύστερα από προηγούμενο πόρισμα που έθετε την υπόθεση στο αρχείο χωρίς να εισφέρει στοιχεία).

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αποτελείται συνολικά από 76 άρθρα, τα οποία συμφώνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «συνιστούν ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που αποσκοπεί αφενός στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και αφετέρου στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων».

Ένα από τα άρθρα προβλέπει την ενοποίηση της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος και της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς. Μετά την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου οι επικεφαλής της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος και της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη, παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δημιουργείται Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτής. Στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών υπηρετούν τέσσερις (4) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς εφετών που τοποθετούνται για θητεία τριών (3) ετών, με τους ισάριθμους αναπληρωτές τους, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται ο αρχαιότερος από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ως Προϊστάμενος του Τμήματος. Σε περίπτωση που με το προεδρικό διάταγμα του πρώτου εδαφίου τοποθετείται στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας εφετών που δεν υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετατίθεται και τοποθετείται σε αυτήν. Οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και τις εργασίες του Τμήματος συνεπικουρούν έξι (6) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι πέντε (5) επιλέγονται από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο ένας (1) από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης».

Σχετικά Άρθρα