Τέλος και η μείωση των ενοικίων από τον Μάϊο

 Τέλος και η μείωση των ενοικίων από τον Μάϊο

Τελειώνει από τον μήνα Μάιο η μείωση των ενοικίων, καταργείται ή περικόπτεται το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ πιθανότατα καταργούνται και οι αναστολές πληρωμής των φόρων, όπως και η έκπτωση του 25%

Τελειώνει από τον μήνα Μάιο η μείωση των ενοικίων, καταργείται ή περικόπτεται το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ πιθανότατα καταργούνται και οι αναστολές πληρωμής των φόρων, όπως και η έκπτωση του 25%, σύμφωνα με δημοσίευμα του sofokleousin.gr

Η δραματική επιδείνωση των μεγεθών του Κρατικού Προϋπολογισμού, με την αύξηση των δαπανών και τη μείωση των εσόδων, σε συνδυασμό και με την απαγόρευση των θεσμών να χρησιμοποιηθεί το ταμειακό «μαξιλάρι», οδηγούν αναγκαστικά σε «κούρεμα» των μέτρων στήριξης.

Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης που ελήφθησαν από τον Μάρτιο και διευρύνθηκαν τον Απρίλιο, αναθεωρούνται, σε συνάρτηση και με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Επίσης, όλο και περισσότερες είναι οι δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε 800 ευρώ, εσαεί». Ο κύβος ερρίφθη αρχικά από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και ακολούθησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Και οι δύο υπουργοί έστειλαν το μήνυμα, ότι οι άμεσες στηρίξεις τελειώνουν και πλέον τα μέτρα στα οποία μπορούν να προσδοκούν οι επιχειρήσεις είναι οι δανειακές διευκολύνσεις, με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

Ο προϋπολογισμός έχει υποστεί τεράστια ζημιά, η οποία θα φανεί στους επόμενους μήνες, αφού οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν, απλά δεν θα πληρώσουν ΦΠΑ γιατί δεν είχαν συναλλαγές! Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες για φέτος έχουν μηδενικό τζίρο και είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσουν, τι τζίρο θα έχουν και τι φόρους θα πληρώσουν.

Ακόμη, οι ίδιες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν δόσεις φορο-ρυθμίσεων. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε αυτές, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις παλαιότερες ρυθμίσεις των οφειλών τους, ενώ κινδυνεύουν και με απολύσεις, όταν λήξει η απαγόρευση.

Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σημαντικές δυσκολίες στην υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος δεν πλήττεται μόνο στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, αλλά είναι η συνέχεια που προκαλεί σοβαρή ανησυχία και επιδιώκει από τώρα να γίνουν «οικονομίες».

Το νέο τοπίο

Στο πλαίσιο αυτό αναθεωρείται πλήρως το πακέτο των μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα εξετάζονται τα ακόλουθα:

  • Η κατάργηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, για τον μήνα Μάιο και μετά. Σίγουρα θα καταργηθεί για τις επιχειρήσεις, που έστω θα μισοανοίξουν, αλλά εξετάζεται να μην εφαρμοστεί και για όσες παραμείνουν κλειστές. Το κόστος από τη μείωση των ενοικίων είναι σημαντικό, καθώς παρέχεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων η ευχέρεια αναβολής πληρωμής των φόρων, ενώ τους έχουν υποσχεθεί μείωση των φόρων, ενδεχομένως και του ΕΝΦΙΑ, ως αντιστάθμισμα.
  • Για τις αναστολές πληρωμής των φόρων εξετάζονται δύο σενάρια. Η πρώτη να καταργηθούν για τις υποχρεώσεις μετά την 1η Μαΐου και το δεύτερο να ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι τις 31 Αυγούστου όπως και οι υποχρεώσεις πληρωμών του Μαρτίου και του Απριλίου. Η έκπτωση του 25% θα καταργηθεί ή θα μειωθεί στο επίπεδο του 25% ή του 15%, γιατί είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος.
  • Το επίδομα των 800 ευρώ, δεν θα υφίσταται. Θα υπάρχει μόνο μια αναλογική αποζημίωση στο επίπεδο των 530 ευρώ τον μήνα, η οποία θα δίδεται μόνο σε όσους εργαζόμενους θα εξακολουθήσουν να είναι σε αναστολή. Η αναστολή τελειώνει στις 30 Απριλίου και αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, για να επεκταθεί, για όσους επεκταθεί. Μετά την 1η Μαΐου για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, δεν θα λάβουν κρατική επιδότηση ενώ οι υπόλοιποι που ίσως απολυθούν ή παραιτηθούν γιατί, δεν θα συμφωνούν με τις περικοπές των αποδοχών τους που θα προτείνουν οι εργοδότες, θα λάβουν απλά το επίδομα ανεργίας.
  • Σε ότι αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, το επίδομα των 800 που θα λάβουν στις αρχές Μαΐου, είναι το πρώτο και το τελευταίο καθώς είτε είναι ανοιχτές είτε όχι, δεν θα το λάβουν ξανά.

Σχετικά Άρθρα