• 15 Αυγούστου, 2020

Τέλος η έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ

 Τέλος η έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πώς δεν θα ισχύουν πλέον οι εκπτώσεις φόρου που δίδονταν για εμπρόθεσμη καταβολή υποχρεώσεων όπως είναι η έκπτωση κατά 25% στον ΦΠΑ, καθώς και άλλα ανάλογα οριζόντια μέτρα. Υποστηρίζουν πώς αναμένονται σε παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους έχοντας καλύτερη εικόνα του μεγέθους του πλήγματος ανά πεδίο και στις εν λόγω παρεμβάσεις υπάρχουν προτάσεις και για στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ.

Επισήμαναν πως νέα οριζόντια μέτρα θα έρθουν στο στάδιο της ανάκαμψης από το τέλος του καλοκαιριού και μετά.

Για τα ενοίκια οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την εκτίμηση πως δεν θα υπάρχουν γενικευμένα μέτρα αλλά στοχευμένα, ενώ θα υπάρχει και κάποια στήριξη για τους ιδιοκτήτες.

Εξήγγειλαν επίσης παράταση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή για κάποιες μέρες αναφορικά με το δικαίωμα αποδοχής του ποσού. Διευκρίνισαν ότι το ποσό που τελικά θα περισσέψει από το 1 δισ. που είχε προβλεφθεί θα ενισχύσει την νέα 2η πρόσκληση του Ιουνίου.

Εκτίμησαν πως τελικά 60.000 – 65.000 εταιρείες θα αποδεχθούν την εν λόγω ενίσχυση από σύνολο 72.000 περίπου εταιρειών που αποδείχθηκε πως είναι επιλέξιμες και μπορούν δυνητικά να λάβουν κάτι παραπάνω από 800 εκατ ευρώ. Έγινε λόγος για δυστοκία εταιρειών να αποδεχθούν τους όρους μη απολύσεων, αλλά και εκτίμηση πως με την ανακοίνωση και του προγράμματος SURE για την κάλυψη εργοδοτικού κόστους θα υπάρχει πιο καθαρός ορίζοντας αποφάσεων για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις εξήγησαν θα δεχθούν την Επιστρεπτέα. Στη δεύτερη φάση θα συνυπολογιστούν στοιχεία επιδόσεων Μαρτίου – Απριλίου και Μαΐου. Επισήμανε χαρακτηριστικά επίσης ότι κάποιοι δεν έχουν καν ανοίξει και δεν μπορούν να δεσμευτούν σε κάτι στο οποίο δεν μπορούν ίσως να ανταποκριθούν. “Θέλουν το χρόνο τους και εμείς θα τους το δώσουμε, όπως τους πόρους για να ανταποκριθούν”.

Για τα κέρδη ομολόγων επισήμαναν πως υπάρχει θετική εικόνα για την είσπραξή τους (τα 640 εκατ. που συνδέονται με την 6η αξιολόγηση). Επίσης μαζί με την εξαίρεση δαπανών λόγω μεταναστευτικού εκτιμήθηκε πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης υπάρχει η εκτίμηση πως η κρίση θα έχει επίπτωση και το 2021 και έτσι θα υπάρχει και το επόμενο χρόνο άλλη δημοσιονομική μεταχείριση ανά την Ε.Ε.

Για τις δαπάνες που έγιναν για λόγους υγειονομικής κρίσης εκτιμήθηκε πως έφτασαν τον Απρίλιο στα 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό κατευθύνθηκε κυρίως σε αποζημιώσεις των 800 ευρώ. Πιο χαμηλές του στόχου ήταν οι πληρωμές ΠΔΕ και άλλων παραγόντων.

Επίσης ήταν πολύ εντυπωσιακή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πορεία των εσόδων λόγω του ΦΠΑ και της έκπτωσης του 25% την τελευταία ημέρα του Απριλίου (δηλαδή εργάσιμη ημέρα του Μαΐου). Το ποσό των εισπράξεων έφτασε σε περίπου 705 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: capital.gr