• 17 Οκτωβρίου, 2021

Τελευταίες πληροφορίες: Πυρετός τηλεδιασκέψεων με σενάρια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα μετά τις 10 Μαΐου

 Τελευταίες πληροφορίες: Πυρετός τηλεδιασκέψεων με σενάρια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα μετά τις 10 Μαΐου

Η σταδιακή επαναφορά σε μια κανονικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των καθημερινών τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιούνται υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία ακόμη μικρή παράταση και γύρω στις 10 Μαΐου να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή σε μια καθημερινότητα που θα χρειαστεί πολλούς μήνες – ίσως και χρόνια- για να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνης που αφήσαμε πίσω μας πριν την επέλαση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο.

Για να προχωρήσουν τα σενάρια της επόμενης ημέρας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνεχιστούν οι ίδιοι χαμηλοί ρυθμοί εξάπλωσης του ιού. Η Ελλάδα αποτελεί διεθνές παράδειγμα διότι πήρε εγκαίρως τα μέτρα τα οποία τήρησε με ευλάβεια η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Πάντως το Πάσχα παραμένει το πιο κρίσιμο τεστ για τη συνέχεια.

Με την ύφεση να αγγίζει το 4-5%, και να ακολουθεί ανοδική πορεία έως το τέλος του 2020, η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα αποτελεί κρίσιμο στοίχημα.

Την Πέμπτη έγιναν δύο κρίσιμες τηλεδιασκέψεις, για τον τουρισμό και τα σχολεία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Παρών σε όλες τις συσκέψεις θα είναι πλέον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας. Οι οδηγίες των ειδικών τις οποίες ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση θα αποτελούν την πυξίδα και για τα επόμενα βήματα.
  • Την μεγαλύτερη αγωνία έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Τσ σενάρια που συζητήθηκαν με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη και άλλους αρμόδιους από τον χώρο της εκπαίδευσης είναι στο τραπέζι τα εξής σενάρια:
  • Άνοιγμα όλων των σχολείων από το β’ 15νθήμερο του Μαΐου αφού αξιολογηθεί ο κίνδυνος επικινδυνότητας.
  • Πανελλαδικές εξετάσεις το β´ 15νθήμερο του Ιουνίου, με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων από την συνήθη διεξαγωγή τους. Η εξεταστέα ύλη θα αφορά όσα διδάχθηκαν οι μαθητές μέσα στην τάξη του σχολείου, όχι μέσω της διαδικτυακής εκπαίδευσης.
  • Θα ακολουθηθούν αυστηροί κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό και την ατομική υγιεινή των μαθητών.
  • Θα αποφασιστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολικών τάξεων ως προς τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν στα θρανία, μεταξύ των μαθητών κλπ.