• 16 Μαΐου, 2021

Τεκτονικές αλλαγές στο γερμανικό πολιτικό σύστημα

 Τεκτονικές αλλαγές στο γερμανικό πολιτικό σύστημα

Οι Γερμανοί Πράσινοι συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, εν όψει των εκλογών το φθινόπωρο. Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild, φαίνεται να προηγούνται των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ στην πρόθεση ψήφου. 

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα για να δείξει μια τέτοια «κούρσα» η οποία, εάν επιβεβαιωθεί στις δημοσκοπήσεις, θα ήταν άνευ προηγουμένου στη γερμανική πολιτική ιστορία.

Σαράντα ένα χρόνια μετά την ίδρυσή τους το 1980, μια τέτοια περίπτωση θα ανοίξει τις πόρτες της Καγκελαρίας στο «Grünen», μια προοπτική που φαινόταν αδιανόητη πριν από λίγους μήνες.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Kandar για την κυριακάτικη έκδοση της ημερήσιας Bild δίνει 28% στους οικολόγους, ένα άλμα έξι μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η οποία ακολουθεί το διορισμό από το κίνημα της αντιπροέδρου της,  Αναλένα Μπέρμποκ ως υποψήφιας για την καγκελαρία.

Οι συντηρητικοί της κυρίας Μέρκελ έχασαν δύο μονάδες στο 27% μετά τον αμφιλεγόμενο διορισμό του ηγέτη τους, του μη δημοφιλούς προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άρμιν Λάσετ. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο σήμερα κυβερνά με τη δεξιά σε έναν συνασπισμό, χάνει επίσης έδαφος με μόνο 13%, όπως και η ακροδεξιά (στο 10%) και η ακροαριστερά (στο 7%).