Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Το σχέδιο “Ελλάδα +” για Ισχυρή Οικονομία και Δίκαιη Κοινωνία

 Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Το σχέδιο “Ελλάδα +” για  Ισχυρή Οικονομία και Δίκαιη Κοινωνία

Την εναλλακτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την έναρξη της ομιλίας του άσκησε σφοδρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποτυχίες στη διαχείριση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα η χώρα να αλλάξει σελίδα και να «συσταθούμε με την Ελλάδα της δημιουργίας και της προοπτικής».

Την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2019, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σκληρές, ιδιαίτερα για τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η αγωνία, τώρα που αρχίζουμε να συζητάμε για την επόμενη μέρα, είναι πώς θα σταθούμε στα πόδια μας ξανά, πώς θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος και θα επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης».

«Και πάντα σε αυτές τις στιγμές, όταν το συλλογικό σοκ κοπάζει, οι κοινωνίες αποκτούν μια νέα συνείδηση. Που παράγει νέες προτεραιότητες, νέες ανάγκες και φυσικά νέες ιδέες», είπε και σχολίασε πως «σήμερα, σε όλο τον κόσμο διεξάγεται μια νέα συζήτηση», που «εδράζεται πάνω σε μία νέα κοινή λογική, που βρίσκεται στον αντίποδα του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος των πρόσφατων δεκαετιών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πρόταση που έχει καταθέσει προς την Κομισιόν για το Ταμείο ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι έχει ένα σχέδιο «βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας», ενώ την κατηγόρησε για τις αντεργατικές, αντιλαϊκές ρυθμίσεις που ετοιμάζει και για τις οποίες δεν συζήτησε με κανέναν, καταθέτοντας ένα σχέδιο που «υπερβαίνει κατά πολύ τη δική της θητεία».

Ειδικότερα, έκανε λόγο για τέσσερις θεμελιακές αξίες στην πρόταση της Ν.Δ. που έρχονται από παλαιές εποχές, εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια:

  • Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών.
  • Συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
  • Μείωση της φορολογίας σε υψηλά εισοδήματα και μεταφορά των βαρών στα χαμηλότερα στρώματα.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ φέρει την ονομασία «Ελλάδα+» όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έχει στόχο:

  • Τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
  • Την προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και αύξηση των μισθών.
  • Την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα μεγάλων δομών.
  • Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την δικαιότερη φορολογία.

Αναπτύσσοντας περαιτέρω την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πέντε βασικά κριτήρια και πέντε άξονες παρεμβάσεων.

Πρόγραμμα «Ελλάδα +» Ισχυρή Οικονομία – Δίκαιη Κοινωνία

Βασικά κριτήρια:

  • Διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία. Αύξηση της απασχόλησης με σταθερές δουλειές και ενίσχυση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, συνεταιρισμών, νοικοκυριών και ΜμΕ στην παραγωγική διαδικασία.
  • Αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. “Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω” και για το λόγο αυτό, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τους περιορισμούς που έχουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας. Σύνδεση δηλαδή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να κατευθυνθούν όπως στο παρελθόν σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές αλλά να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή.
  • Ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας με στόχο τη μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
  • Δυναμική μετασχηματισμού που προκρίνει έργα και μεταρρυθμίσεις που επιλύουν τους παγιωμένους “αναχρονισμούς” στη χωροταξία, το περιβάλλον, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και αλλού και διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Άξονες παρεμβάσεων:

  • Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση.
  • Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων.
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός.
  • Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.
  • Ανάπτυξη των Περιφερειών των Πόλεων και της Υπαίθρου.

«Για την Ελλάδα του αύριο με όρους ευημερίας, δικαιοσύνης και προκοπής» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα