Ταϊβάν: Θρίλερ με το αεροσκάφος της Πελόζι

 Ταϊβάν: Θρίλερ με το αεροσκάφος της Πελόζι

Ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που μετέφερε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στη Μαλαισία έφυγε από τη χώρα σήμερα και πέταξε κοντά στις Φιλιππίνες, όπως δείχνει η ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ για το αν τελικά η Πελόζι θα πραγματοποιήσει τελικά την επίσκεψη στην Ταιβάν που έχει ξεσηκώσει το Πεκίνο.

To FlightRadar24 πρόσθεσε προορισμό στην πτήση του αεροσκάφους SPAR19 στο οποίο φέρεται να επιβαίνει η Νάνσι Πελόζι.

Ο προορισμός είναι η Ταιπέι, η πρωτεύουσα της Ταιβάν.

Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αμέσως εάν η Πελόζι ή η αντιπροσωπεία της βρισκόταν στην πτήση SPAR19, αλλά οι αρχές στις Φιλιππίνες, σύμμαχος των ΗΠΑ, είπαν ότι δεν είχε ληφθεί αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσκεψη ή διέλευση στη χώρα. Το αεροπλάνο αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ στις 3:42 μ.μ. τοπική ώρα (0742 GMT) και πέταξε ανατολικά προς το Βόρνεο σε μια διαδρομή που απέφυγε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο, εθεάθη τελευταία φορά στον ιχνηλάτη ανοιχτά της νοτιότερης περιοχής των Φιλιππίνων του Μιντανάο, να πετάει κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας στον Ειρηνικό.

Η Πελόζι αναμενόταν να φτάσει στην Ταϊπέι αργότερα σήμερα όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές. Όπως και το SPAR19, ένα δεύτερο αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασε στην Κουάλα Λουμπούρ σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το Flightradar24, το SPAR20 δεν είχε φύγει από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Μια επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πελόζι, η οποία είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής της προεδρίας των ΗΠΑ και εδώ και χρόνια άκρως επικριτική έναντι της Κίνας, θα πραγματοποιηθεί εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Δεν έχει επιβεβαιώσει εάν θα επισκεφθεί το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δικό του.

Τόσο η αεροπορία των Φιλιππίνων όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων (DFA) δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Πελόζι μπορεί να προσγειωθεί στη χώρα σήμερα. «Το DFA δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή την πρεσβεία τους στη Μανίλα για διέλευση και/ή επίσκεψη στην Πρόεδρο Πελόζι στις Φιλιππίνες ως μέρος της τρέχουσας σειράς επισκέψεών της στην περιοχή», ανέφερε το DFA σε μήνυμα κειμένου στους δημοσιογράφους.

Από τις 11:30 GMT, το SPAR19 πετούσε ακριβώς νότια των Φιλιππίνων, σύμφωνα με το Flightradar24, σε μια διαδρομή που παρακολουθούσαν έως και 300.000 άτομα στον ιστότοπό του. Μια κανονική πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, θα διέσχιζε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τυπικό χρόνο πτήσης κάτω των πέντε ωρών. Από την περασμένη εβδομάδα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει πραγματοποιήσει διάφορες ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με πραγματικά πυρά, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην Κίτρινη Θάλασσα και στη Θάλασσα Μποχάι, σε επίδειξη κινεζικής στρατιωτικής ισχύος.

Μανώλης Δράκος