Τα self test “φρενάρουν” το λιανεμπόριο – Υποχρεωτικά σε υπαλλήλους, σχολεία, εργαζόμενους στην εστίαση

 Τα self test “φρενάρουν” το λιανεμπόριο – Υποχρεωτικά σε υπαλλήλους, σχολεία, εργαζόμενους στην εστίαση

Μετά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό των self – test , χθες το βράδυ η Γενική Γραμματεία  Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα τις 30 εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά για την προμήθεια 10 εκ. τεμαχίων τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων στις αρχές Απριλίου. Την τελική απόφαση αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Οι 30 εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση είναι οι:

  • Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis,  ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προαναφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών. Οι πολίτες θα δικαιούνται ένα self – test την εβδομάδα και θα το παραλαμβάνουν με βάση τον ΑΜΚΑ. 

  • «Θα είναι υποχρεωτικά για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού, όχι για όλο τον πληθυσμό προφανώς, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού σε χώρους εργασίας και στην εκπαίδευση: θα είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους σε εστίαση, σε λιανεμπόριο, θα είναι υποχρεωτικά για τη λειτουργία της δικαιοσύνης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Ελληνική κατρακύλα στην πανδημία

Την ώρα που η κυβέρνηση τονίζει πως αντιμετωπίζει με επιτυχία την πανδημία το πρακτορείο Bloomberg αποδομεί τους ισχυρισμούς του Μαξίμου και παρουσιάζοντας την μηνιαία βαθμολόγηση ρίχνει την χώρα μας 20 θέσεις για την διαχείριση του κοροναϊού. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες και την 17η ανάμεσα σε 20 στην Ευρώπη. Για την βαθμολογική θέση το διεθνές πρακτορείο αξιολογεί πλήθος υγειονομικών και οικονομικών δεικτών,  προκειμένου να καταλήξει στο ποιες χώρες είναι περισσότερο ανθεκτικές στην επέλαση της νόσου.

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα χαλάρωσης με το λιανεμπόριο να κερδίζει έδαφος απέναντι στην κυβέρνηση. Όλα δείχνουν πως οι λοιμωξιολόγοι θα ανάψουν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Παράλληλα θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις ενώ πιθανότατα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 10 το βράδυ λόγω της αύξησης της μέρας. Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν εκτός απροόπτου, μία εβδομάδα μετά.

Χαλάρωση μέτρων – οικονομία στο υπουργικό 

Στην κυβέρνηση αναμένουν ως «μάνα εξ’ ουρανού» τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν αδειάσει από τα συνεχή μέτρα που λαμβάνονται για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αλλά και από την έλλειψη εσοδών από την στιγμή που τα καταστήματα είναι κλειστά.

Στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

Μιλώντας στον Αντ1 ο Θόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πορεία της οικονομίας:

  • «Η Ελλάδα είναι αυτήν την στιγμή σε φάση πολύ δύσκολη, αλλά και πολύ αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα. Από τους επόμενους μήνες και για τα επόμενα δύο χρόνια έχουμε ένα σημαντικό ποσό για να ξοδεύουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε τις προγραμματισμένες επενδύσεις και την διαφορά από τις καλύτερες του αναμενομένου αποδόσεις στην ανεργία και το οικονομικό πλήγμα στον Προϋπολογισμό από την πανδημία».

Η κυβέρνηση θέλει να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες και το τελικό κείμενο να φτάσει στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Απριλίου. Στόχος είναι η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρώτο γκρουπ χωρών που θα λάβουν τις προκαταβολές που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά Άρθρα