• 1 Νοεμβρίου, 2020

ΤΑ ΝΕΑ: Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν προειδοποίηση στην κυβέρνηση

 ΤΑ ΝΕΑ: Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν προειδοποίηση στην κυβέρνηση

Το γκάλοπ της Metron Analysis για το Mega είναι το βασικό θέμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Ο τίτλος υπογραμμίζει την κυβερνητική υπεροχή: «Αντίπαλός της, ο… εαυτός της». Με υπέρτιτλο, «τα μηνύματα στην κυβέρνηση».

Τα …καμπανάκια γίνονται περισσότερο ηχηρά στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο, «Προειδοποιήσεις». Σε αυτό διαβάζουμε: «…Με πολιτικούς όρους, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να διατηρήσει τη θέση ισχύος. Αρκεί που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι άλλοι, ώστε να ορθώσουν εμπόδια στο σχεδιασμό της.

Αλλά», συνεχίζει, «σε αυτό το σημείο κρύβεται και η μεγάλη παγίδα. Μια κυβέρνηση που θα επαναπαυθεί στις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες της και στην πολιτική υπεροπλία κινδυνεύει να πέσει θύμα του εαυτού της.

Γιατί», επιχειρηματολογεί το κύριο άρθρο των «Νέων», «η εμπειρία επίσης δείχνει ότι στην πολιτική δεν συγχωρείται η αδράνεια, όπως και οι αστοχίες ή παραλείψεις που αφήνονται να ανοίγουν πληγές. Από τις δημοσκοπήσεις είναι επίσης σαφές ότι οι πολίτες κρίνουν και αξιολογούν δράσεις και συμπεριφορές. Όπως δεν θα σταματήσουν να επιζητούν λύσεις στα προβλήματα της λεγόμενης καθημερινότητας, που είναι εν τέλει τα μεγάλα προβλήματα της δικής τους ζωής».

Και, στο «δια ταύτα» του άρθρου, «αποτυχίες και λάθη δεν περνούν απαρατήρητα –και φθείρουν αργά, αλλά σταθερά. Ο Πρωθυπουργός με την αντίδρασή του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο έδειξε ότι έχει πλήρη γνώση της γενικότερης εικόνας. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να δει συνολικά η κυβέρνηση πίσω από τις δημοσκοπήσεις –που έχουν κι αυτές αρχίσει να προειδοποιούν».

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση…

Ν. Παπ.