• 27 Ιουλίου, 2021

Τα “νέα μέτρα” στην εστίαση… ισχύουν ήδη εκτός από τα πρόστιμα – Αναμένονται οι έλεγχοι

 Τα “νέα μέτρα” στην εστίαση… ισχύουν ήδη εκτός από τα πρόστιμα – Αναμένονται οι έλεγχοι

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη συρροή κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν σε δύο μεγάλα νυχτερινά club της παραλιακής λεωφόρου στα Νότια Προάστια, προέβη στην ανακοίνωση νέων μέτρων για την εστίαση που θα τεθούν σε ισχύ από τις 8 Ιουλίου. Όμως η ανακοινώσεις προκαλούν σύγχυση σχετικά με τους όρθιους και τους καθήμενους στη εστίαση, καθώς τα μέτρα ισχύουν ήδη!

Παρόλα αυτά εξαιτίας της χαλάρωσης που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στους ελέγχους, αλλά και στ’ ότι εξορισμού είναι δύσκολο να λειτουργήσουν μόνο με καθήμενους τα νυχτερινά μαγαζιά, το αποτέλεσμα ήταν στην πράξη να μην εφαρμόζονται.

Ειδικότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε «για τις δραστηριότητες διασκέδασης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε και σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό και την υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους…».

Ωστόσο, η εστίαση από την ημέρα που επαναλειτούργησε μετά από την εξάμηνη καραντίνα στις 3 Μαΐου, ήταν μόνο για καθήμενους. Έναν μήνα αργότερα, στις 9 Ιουνίου 2021, όταν ανακοινωνόταν η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, ο Νίκος Χαρδαλιάς επαναλάμβανε πως τα μαγαζιά φιλοξενούν μόνο καθήμενους πελάτες.

Και για τα νυχτερινά κέντρα όμως υπήρχε ο ίδιος κανόνας με καθήμενους πελάτες και πληρότητα 50%. Η μόνη αναφορά που γίνεται για μη καθήμενους και επίσης εξεδόθη σε ΦΕΚ προ ημερών σχετίζεται με υπαίθρια κέντρα διασκέδασης τα οποία μπορούν να κάνουν χρήση «μπαρ με τοποθέτηση 2 σκαμπό μαζί, απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό και φιλοξενία και ορθίων πελατών».

Ουσιαστικά τα «πραγματικά» μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση αφορούν τα πρόστιμα, όμως όλο αυτό το αλαλούμ δείχνει πως αντιμετωπίζει την πανδημία εδώ και 1,5 χρόνο η κυβέρνηση, με προχειρότητα.

Ανύπαρκτοι έλεγχοι

Όπως όλα δείχνουν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από τα αρμόδια όργανα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, γεγονός βέβαια που επιτρέπει να πραγματοποιούνται αυτοσχέδια πάρτι σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα ωσάν να μη βιώνουμε πανδημία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές όπου κατεγράφησαν μετά την ιχνηλάτηση οι συρροές κρουσμάτων, στον Άλιμο και τη Γλυφάδα, το ιικό φορτίο ανέβηκε στα ύψη. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, από τις ανοικτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ στο Νότιο Τομέα Αθηνών -που το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών- και συγκεκριμένα στους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας προέκυψε θετικότητα 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Εδώ και καιρό πάντως – όπως λένε πηγές του ethnos.gr – υπήρχε άρνηση των ελεγκτικών αρχών και κυρίως της αστυνομίας, να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε σημεία όπου συγκεντρώνονται πολίτες και σε κέντρα διασκέδασης, με το φόβο της κοινωνικής αντίδρασης. Άλλωστε τα γεγονότα με την αστυνομία προ ολίγων μηνών είχαν πλήξει καίρια το προφίλ της και οι έλεγχοι για τον κορονοϊό, μπορεί αν προκαλούσαν περαιτέρω δυσκολίες στο σώμα. Εξάλλου οι πολίτες μετά από ένα εξάμηνο εσώκλειστης ζωής δικαίως θα ένοιωθαν την πίεση από τους ελέγχους.

  • Γι’ αυτό όπως φαίνεται από τότε που άνοιξε και πάλι η εστίαση, ουδείς πραγματοποίησε τους ελέγχους αυτούς, γεγονός που οδήγησε σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Πιθανό θεωρείται πάντως το επόμενο διάστημα να επιβληθούν τελικά τοπικά lockdown σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς, εφόσον διαπιστωθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο ανεβαίνει επικίνδυνα. Παρότι η κυβέρνηση, όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, θα ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο φόβος για το 4ο κύμα από τα τέλη Αυγούστου και μετά, αφήνει τα πάντα ανοικτά.

Ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει «σαφάρι» ελέγχων σε επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, κυρίως για λόγους παραδειγματισμού, ώστε να σταματήσει η διασκέδαση χωρίς υγειονομικούς κανόνες.