Τα κόμματα συνεδριάζουν – Προσυνεδριακός πυρετός και στη ΝΔ με το βλέμμα… στο Τάε Κβο Ντο

 Τα κόμματα συνεδριάζουν – Προσυνεδριακός πυρετός και στη ΝΔ με το βλέμμα… στο Τάε Κβο Ντο

Άρχισαν τα κομματικά όργανα και σε περίπου ένα μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι κορυφαίες εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Της Άννας Καραβοκύρη

Η έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε το σκληρό ροκ στο πολιτικό σκηνικό που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα με φόντο τις εθνικές εκλογές. Η συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων είναι βασικό ζητούμενο και για τους τρείς αρχηγούς κομμάτων.  Και από τα τρία συνέδρια θα αναδειχθούν οι νέες ηγετικές ομάδες και προ πάντων κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών.

Ήδη η ΝΔ «ανέβασε στροφές» και πήρε θέση απέναντι στις εξελίξεις εξαπολύοντας  επίθεση – δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου – στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο.

  • «Η εμφάνιση του Α. Τσίπρα ήταν κατώτερη της κρισιμότητας της συγκυρίας. Το απέδειξε με την ομιλία του, το απέδειξε με βασικά χαρακτηριστικά της παρουσίας του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αντί για μια ουσιαστική αυτοκριτική, επέλεξε να δηλώσει περήφανος για τα τραγικά για την πατρίδα, αποτελέσματα της διακυβέρνησής του. Έταξε φυσικά και πάλι τα πάντα στους πάντες, χωρίς μέτρο και χωρίς μέτρημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ και το κόμμα μπαίνει στην τελική ευθεία για την διεξαγωγή του 14ου τακτικού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί 6-8 Μαίου. Βασική επιδίωξη των κυβερνητικών στελεχών είναι η συσπείρωση της βάσης, το άνοιγμα προς το κεντρώο χώρο και η ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσα από το Συνέδριο του κόμματος, να στείλει το μήνυμα πως η αυτοδυναμία είναι ένας ρεαλιστικός στόχος στις δεύτερες εκλογές και πως η ΝΔ είναι η πιο ισχυρή και συμπαγής πολιτική δύναμη στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα, θα «συνομιλήσει» με την κοινωνία παρουσιάζοντας τον κυβερνητικό οδικό χάρτη και υπογραμμίζοντας πως  «η ΝΔ είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη για να διαχειριστεί περιόδους διεθνών κρίσεων» και θα επιδιώξει άνοιγμα προς το κεντρώο χώρο με συμμαχίες προοδευτικών δυνάμεων.

Ο ηγετικός πυρήνας της γαλάζιας παράταξης επιθυμεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά ενός μέρους της Χαριλάου Τρικούπη που λοξόκοιτάζει προς τα δεξιά. Η ανάδειξη της νέας Πολιτική Επιτροπής θα είναι το κερασάκι στην τούρτα των συνεδριακών διαδικασιών της γαλάζιας παράταξης.

Δεν είναι τυχαίο που το σημερινό προσυνέδριο της Ν.Δ. γίνεται στο Ηράκλειο Κρήτης που αποτελεί  προπύργιο του ΚΙΝΑΛ κι εμφανίζει αυξημένη δυναμική ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παναγιώτης Δρίβας