Τα κενά στα rapid test – Μεταδίδει τον ιό κάποιος με αρνητικό αποτέλεσμα; Μιλούν στο libre για τον ασθενή 0 με Όμικρον, Γκάγκα, Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνης

 Τα κενά στα rapid test – Μεταδίδει τον ιό κάποιος με αρνητικό αποτέλεσμα; Μιλούν στο libre για τον ασθενή 0 με Όμικρον, Γκάγκα, Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνης

Ο ασθενής 0 με την παραλλαγή Όμικρον στη χώρα μας, ταυτοποιήθηκε εγκαίρως, χάρη στην υπευθυνότητα που έδειξε ο ίδιος, καθώς τήρησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες του πρωτοκόλλου για πολίτη που έρχεται από χώρα του εξωτερικού, και μάλιστα από την Νότια Αφρική, όπου πρόσφατα, εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή, γεγονός που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ο ασθενής, έκανε ελέγχους, επί 3 ημέρες, σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στην Ελλάδα, μία ενέργεια που οδήγησε στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του νέου στελέχους στη χώρα μας.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ο συγκεκριμένος επιβάτης (ο οποίος είναι Έλληνας, πλήρως εμβολιασμένος, που ταξιδεύει συχνά στο Γιοχάνεσμπουργκ για επαγγελματικούς λόγους) προσγειώνεται από τη Νότια Αφρική στην Κρήτη και υποβάλλεται σε rapid test, το οποίο βγαίνει αρνητικό. Τις επόμενες μέρες, όμως, εμφάνισε ήπια συμπτώματα, και στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί η ατομική υπευθυνότητα, καθώς αμέσως αυτοπεριορίστηκε και άρχισε να επισκέπτεται καθημερινά ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για να παρακολουθεί με διαδοχικά τεστ, την πιθανότητα να έχει μολυνθεί. Τελικά, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, βγαίνει θετικός στον κοροναϊό και υποβάλλεται σε PCR.

Αυτή η περιγραφή του περιστατικού, προκαλεί απορία για το πώς μπορεί και πρέπει να προφυλαχτεί -και να προστατέψει και την κοινότητα από διαδοχικές μεταδόσεις- ο πολίτης που ταξιδεύει αλλά και όποιος έρχεται σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, έστω και εάν ένα rapid test βγει αρνητικό, αφού είδαμε ότι χρειάστηκαν περίπου 3 ημέρες για να δοθεί αξιόπιστη απάντηση για τη μόλυνση από κοροναϊό.

Σχετική ερώτηση έθεσε το libre κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Είναι σαφές ότι ο ασθενής είχε το νου του και πρόσεχε γιατί ο άνθρωπος έκανε κάθε ημέρα rapid test. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι και ξέρουν και προσέχουν και ελέγχονται συχνά», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

«Αυτό είναι σημαντικό να το κάνουμε όλοι. Είναι παράδειγμα προς μίμηση η συμπεριφορά του, γιατί γνωρίζοντας ότι έρχεται από ένα τόπο που έχει υψηλή διαμόλυνση, είναι προσεχτικός, κάνει κάθε μέρα τεστ και προσπαθεί να μη μεταδώσει τον ιό», τόνισε η κα Γκάγκα.

«Να εξηγήσουμε ότι -όπως φαίνεται- η θετικοποίηση του rapid test συνδυάζεται με τη μεταδοτικότητα»,σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.
«Προφανώς, θα θέλαμε το rapid test να είναι όσο πιο ευαίσθητο γίνεται και όσο νωρίτερα να βγαίνει θετικό. Όμως, υπάρχει συσχέτιση (με τη μεταδοτικότητα) και νομίζω ότι και ο κύριος Μαγιορκίνης είναι πιο ειδικός από εμένα να απαντήσει σε αυτό».

«Οι ώρες που χρειάζεται ένα rapid για να θετικοποιηθεί είναι λίγες. Προφανώς, ο ασθενής δε μετέδιδε αυτό το χρονικό διάστημα και το έχουμε δει χαρακτηριστικά», εξήγησε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας.

«Να επισημάνω ότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι δε θα θετικοποιήσουν ούτε την PCR και αυτό ήταν γνωστό από τα πρώτα στάδια της νόσου, για κάποιο λόγο δεν αποκρίνεται ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό.

Αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει. Ο ασθενής θεωρώ εξαιρετικά απίθανο αυτές τις μέρες να μετέδιδε. Όταν άρχισε να θετικοποιείται το rapid τότε άρχισε να γίνεται και μεταδοτικός».

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ένα ενδιαφέρον επιμέρους στοιχείο που έγινε γνωστό από πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine, όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη και ελέγχουν την διακύμανση της δειγματοληψίας ανά ασθενή όσον αφορά το ιικό φορτίο.  

Το ενδιαφέρον συμπέρασμα προέκυψε όταν συγκρίθηκαν οι καμπύλες του ιικού φορτίου μεταξύ ατόμων που είχαν εμβολιασθεί και μη εμβολιασμένων. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαφορά ήταν χαρακτηριστική και σημαντική, με τον χρόνο απέκκρισης του ιού να συντομεύεται σημαντικά στους εμβολιασμένους σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, δείχνοντας ότι ο χρόνος που μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι είναι σημαντικά μικρότερος.

Σχετικά Άρθρα