• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Τα είπαν Μητσοτάκης και Ζελένσκι στη Γλασκώβη – Ποιους ηγέτες είδε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της COP26

 Τα είπαν Μητσοτάκης και Ζελένσκι στη Γλασκώβη – Ποιους ηγέτες είδε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της COP26

Σύντομες συνομιλίες και χαιρετισμοί του πρωθυπουργού με τους Άνγκελα Μέρκελ, Μπόρις Τζόνσον, Σαρλ Μισέλ, Αντόνιο Γκουτέρες και Ναρέντρα Μόντι.

Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα, στο περιθώριο της συνόδου COP26 στη Γλασκώβη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο και των προοπτικών για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια στην ανατολική Ουκρανία και στις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων.

Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τα διεθνή προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ – Ουκρανίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του θεσμικού πλαισίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ενίσχυση της ευθυγράμμισης της Ουκρανίας με τις αποφάσεις και τις κοινές θέσεις της ΕΕ.

Ο κ. Ζελένσκι, από την πλευρά του, προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουκρανία, πρόσκληση που ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε.

Επαφές και με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους

Στο περιθώριο της COP26, ο Κυριάκος Μητοστάκης είχε, επίσης, χαιρετισμούς και σύντομες συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίιου Σαρλ Μισέλ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.