Τα Χριστούγεννα… κρίνουν την Πρωτοχρονιά – Σκληρό lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα – Καραντίνα τύπου Δ. Αττικής σε 10 περιοχές

 Τα Χριστούγεννα… κρίνουν την Πρωτοχρονιά – Σκληρό lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα – Καραντίνα τύπου Δ. Αττικής σε 10 περιοχές

Ο απολογισμός του Σαββάτου έδειξε ότι οι νεκροί μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Ωστόσο τη στιγμή που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι εικόνες χαλάρωσης έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους υπάρχει μεγάλη ανησυχία των ειδικών, καθώς μπορεί να υπάρξει μεγάλη διασπορά και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

Το Σάββατο η χώρα μας κατέγραψε 901 νέα κρούσματα κορονοϊού, 58 θανάτους, ενώ 534 συμπολίτες μας δίνουν τη μεγάλη μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Αττική, 219 είναι τα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ενώ 159 στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στο δείκτη θετικότητας οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια κάποια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4%. Στη χώρα μας αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες και αυτό που αναμένουν πλέον όλοι είναι να πέσουν ακόμα περισσότερο νεκροί, κρούσματα και φυσικά οι διασωληνωμένοι.

Την Τρίτη (15.12.2020) ήταν στο 3,7%, την Τετάρτη (16.12.2020) στο 3,5% την Πέμπτη (17.12.2020) στο 3,4%, την Παρασκευή (18.12.2020) στο 2,5% και σήμερα Σάββατο (19.12.2020) στο 2,76%.

Περιοχές στο κόκκινο

Την ίδια ώρα στο «κόκκινο» διατηρείται ο συναγερμός για τουλάχιστον δέκα περιοχές στην Eπικράτεια, όπου ακόμη δεν καταγράφεται η αναμενόμενη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Στις αναλύσεις των στοιχείων που πραγματοποιούνται με ιδιαίτερα πυκνή περιοδικότητα, λαμβάνονται υπ’ όψιν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά καθεμίας, όμως ο κοινός παράγοντας κινδύνου παντού είναι η κινητικότητα και είναι ξεκάθαρο ότι επιβάλλεται οριζόντια λύση σκληρών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο.

 Η κατάσταση στην Κοζάνη, αλλά και στη Δυτική Αττική, θεωρείται κρίσιμη. Ωστόσο , με βάση τον μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών αλλά και τον αριθμό των διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκων, αρκετά τμήματα της χώρας, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Πέλλα, η Πιερία, η Ροδόπη, το Κιλκίς, η Ξάνθη, όσο και η Λάρισα, η Μαγνησία και φυσικά ενότητες εντός της Περιφέρειας Αττικής.

Μεγάλος προβληματισμός με τις γιορτές

Όμως ο μεγαλύτερος προβληματισμός για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, εντοπίζεται στην εορταστική περίοδο και στα ρεβεγιόν στα σπίτια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει “Το Βήμα” φοβούνται ότι η συγκεκριμένη παράμετρος ενδέχεται να ασκήσει έντονες -έως και εφιαλτικές – πιέσεις στο σύστημα υγείας τις πρώτες εβδομάδες του 2021 και να δυσχεραίνει ακόμη και τη διαδικασία των εμβολιασμών. Παράλληλα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία και θα καταστήσει τη διαχείριση της “επόμενης μέρας” πολύ πιο δύσκολη.

Παρότι κάθε πρόβλεψη λοιπόν είναι επίφοβη, δεν αποκλείεται τον Ιανουάριο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Η κόπωση του πληθυσμού είναι δεδομένη και μεγάλη, η τήρηση των μέτρων περιορισμένη, ενώ οι αυξημένες κοινωνικές επαφές που αναμένονται μέσα στις γιορτές είναι παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό, όπως σημειώνει η Καθημερινή, επικαλούμενη κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένη η πιθανότητα επαναλειτουργίας – με φυσική παρουσία – του λιανεμπορίου και πολύ περισσότερο της εστίασης στις 8 Ιανουαρίου. Κατά τις ίδιες πηγές προσπάθεια θα καταβληθεί να ανοίξουν τα σχολεία – πρωτίστως τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ακόμη πιο περίπλοκο γίνεται το σκηνικό λόγω των καθυστερήσεων στην παραλαβή εμβολίων στα οποία έχουν ποντάρει όλες οι χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Με βάση όλα τα παραπάνω η παράταση του lockdown, σε ίδια ή διαφοροποιημένη, αλλά πολύ αυστηρή μορφή, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη έως και τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία του ανοσοποίησης για περίπου 400.000 πολίτες μέσω των εμβολιασμών. Παράλληλα, η εορταστική περίοδος θα συνοδευτεί από αυστηροποίηση αντί για χαλάρωση των μέτρων. Το μοντέλο Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας και Κοζάνης μπορεί να χρειαστεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Επίσης, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, εάν οι πολίτες καταστρατηγήσουν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, δεν αποκλείεται να μπει απαγορευτικό στη συγκέντρωση έως 9 ατόμων την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς μια ελεγχόμενη διασπορά του ιού στην κοινότητα μπορεί να οδηγήσει στην επιδιωκόμενη ανοσία από το εμβόλιο με εμβολιασμό του 50-60% του πληθυσμού, δηλαδή το πολυαναμενόμενο τέλος της πανδημίας να έρθει πιο σύντομα.

Προειδοποίηση Λινού για μαζικά τεστ

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη δυτική Αττική και αν υπήρξε κάποια καθυστέρηση η κ.Λινού ανέφερε:

  • «Υπήρξε υποεκτίμηση του κινδύνου και συνέπεια αυτού ήταν η καθυστέρηση στις αποφάσεις. Έχω πει ότι απαιτείται αντιπροσωπευτικό δείγμα που να καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας γιατί δεν γνωρίζουμε που θα υπάρξει το πρόβλημα. Και δυστυχώς αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Αυτό που ανακοινώθηκε για τα rapid test είναι αργά. Θα είναι αργά και μετά τις γιορτές και επιπλέον δεν είναι σωστός ο σχεδιασμός. Πρόκειται για ένα τυχαίο δείγμα από αυτούς που θα επιζητήσουν να κάνουν τεστ. Εξαιρεί πολλούς όπως τους αρνητές της μάσκας, Ρομά, αυτούς που δεν ξέρουν να χειρίζονται κομπιούτερ κτλ. Αυτό θα οδηγήσει σε υποεκτίμηση του πραγματικού κίνδυνου και δεν θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξέρουμε που είναι το πρόβλημα και να λειτουργήσουμε ανάλογα».

Σχετικά το Χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και το όρο των εννέα ατόμων η Αθηνά Λινού είπε:

  • «Το πρόβλημα είναι βέβαια και ο αριθμός, αλλά περισσότερο ποιοι είναι αυτοί που θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι. Αν είναι άμεσα μέλη της οικογένειας και θα έρθουν οι ίδιοι και τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά ο κίνδυνος είναι μικρότερος. Επίσης παίζει ρόλο και που θα γίνει το τραπέζι, αν θα αερίζεται ο χώρος, πόση διάρκεια θα έχει. Και δυστυχώς αυτά δεν τα έχουν εξηγήσει επαρκώς στους συμπολίτες μας ώστε να ξέρουν πώς να κινηθούν».

Σχετικά Άρθρα