• 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα 7 μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

 Τα 7 μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην συμπρωτεύουσα το Σάββατο οπότε και αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκφωνήσει την ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Συγκέντρωση και πορεία προγραμματίζει το ΠΑΜΕ στο ύψος της ΧΑΝΘ. Στην Καμάρα αναμένεται να συγκεντρωθούν αντιεξουσιαστές, ενώ στον Λευκό Πύργο θα γίνει η συγκέντρωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού με καλέσματα από όλη την Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια εικόνα πολυπληθών διαδηλώσεων, εκρηκτικό κλίμα και η πόλη «φρούριο» επικοινωνιακά δεν θα δίνει ιδιαίτερη αρμονία στο αφήγημα της Κυβέρνησης ότι στην αφετηρία αυτού του πολιτικού κύκλου η ενίσχυση των εισοδημάτων και η μεσαία τάξη θα δίνουν τον τόνο.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου υπάρχει ένας ασφαλής δημοσιονομικός χώρος ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και ως πιθανότερο σενάριο εξετάζεται οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού να είναι για προσωρινά μέτρα με τον αστερίσκο να γίνουν μόνιμα εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Εξετάζεται μια παλέτα μέτρων, την οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, όπως:

Διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για το ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να προστατευθούν οι οικονομικά ευάλωτοι από τις αυξήσεις που έρχονται.


Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ
, στα μεταφορικά, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και στον τουρισμό

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά


Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%


Παράταση για τρεις μήνες ακόμη μήνες του προγράμματος «Γέφυρα» για την παροχή κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για την α΄ κατοικία

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022.