• 25 Ιουνίου, 2021

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την αντιπυρική περίοδο μετά την καταστροφή στα Γεράνεια Όρη

 Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την αντιπυρική περίοδο μετά την καταστροφή στα Γεράνεια Όρη

Η καταστροφή στα Γεράνεια Όρη ξεσήκωσε θύελλα κριτικής με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να συγκαλεί ευρεία σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου.

Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι εκτός από μέτρα τα οποία προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας από το Αλεποχώρι, μεριμνά και για την πρόληψη των πυρκαγιών. Εξάλλου ήταν η ΝΔ που είχε αναγάγει σε αιχμή του δόρατος της κριτικής της ως αντιπολίτευση την τραγωδία στο Μάτι. Από την κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία μπορεί λοιπόν να επικαλούνται ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή, όμως αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να είναι και να δείξουν προετοιμασμένοι για όλα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεχθεί κριτική για τη χρήση του 112, το οποίο δεν αξιοποιήθηκε τη νύχτα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά με το σκεπτικό ότι θα… τρόμαζε τους κατοίκους, αλλά στη συνέχεια εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν, επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και οι 11 δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την άμεση δρομολόγηση έργων μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της διήμερης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικό θέμα συζήτησης οι σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας στον απόηχο της αεροπειρατίας από τη Λευκορωσία.