Σύσκεψη των ειδικών: Τα δύο σενάρια για τα μέτρα

 Σύσκεψη των ειδικών: Τα δύο σενάρια για τα μέτρα

Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για να αποφασίσει σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενη χαλάρωση ή παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό με τη χώρα συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά δεκάδες νεκρούς από την πανδημία. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο τον χειρότερο απολογισμό από την αρχή του έτους.

Τα μέτρα που ισχύουν σε εστίαση και γήπεδα θα εξεταστούν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση σχετικά με τον οδικό χάρτη των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των θανάτων και των νοσηλειών εξαιτίας του κοροναϊού, παρά τη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχει προβληματίσει την επιτροπή των ειδικών, η οποία εξετάζει την παράταση των υφιστάμενων μέτρων πέραν της 23ης Ιανουαρίου.

Όσο για τη διάρκεια της υπό εξέταση παράτασης, πέρα από ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης των μέτρων κατά μία εβδομάδα, υπάρχουν «φωνές» εντός της επιτροπής που τάσσονται υπέρ παράτασης δύο εβδομάδων, δεδομένου ότι προκαλούν προβληματισμό οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση και η επαναφορά ενός μεγαλύτερου ποσοστού θεατών στα γήπεδα, με μέλη της επιστημονικής κοινότητάς, πάντως, να εκφράζουν ενστάσεις.

Τα δύο σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Πρώτο -και επικρατέστερο- σενάριο είναι τα υφιστάμενα μέτρα να μας συνοδεύσουν για όλο τον Ιανουάριο, δηλαδή να δοθεί μία παράταση έως τις 31/1.

Αυτό σημαίνει πως η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση θα παραμείνει στο mute αλλά και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων (μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα) θα παραμείνει μέχρι το τέλος του μήνα. Όσο για τα υπόλοιπα μέτρα -μόνο καθήμενοι πελάτες στην εστίαση, έξι άτομα ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα-, στο τραπέζι βρίσκεται η διατήρησή τους χωρίς αλλαγές.

  • Ωστόσο, υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο -το οποίο δεν έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος- που αναφέρει πως από 24 Ιανουαρίου θα μπορούσε να επέλθει η άρση στην απαγόρευση της μουσικής στα μαγαζιά αλλά και θα αυξηθεί ο αριθμός των θεατών στα γήπεδα.

Από την πλευρά τους, πηγές της κυβέρνησης διαμηνύουν πως θα ακολουθηθεί «ό,τι πουν οι ειδικοί», τονίζοντας πως τα βήματα της άρσης θα είναι προσεκτικά με γνώμονα τη θωράκιση δημόσιας υγείας και το βλέμμα στραμμένο στην πίεση που καταγράφεται στα νοσοκομεία.

Παναγιώτης Δρίβας