• 23 Οκτωβρίου, 2021

Μαξίμου: Πώς αποφασίστηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου, παρά την ανεπίτρεπτη εμφάνιση στο “Σπίτι της Τουρκίας”

 Μαξίμου: Πώς αποφασίστηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου, παρά την ανεπίτρεπτη εμφάνιση στο “Σπίτι της Τουρκίας”

Η παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη Ερσιν Τατάρ προκάλεσε άκρως αρνητικές εντυπώσεις. Και κυρίως εύλογα ερωτήματα γιατί παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις που του είχαν γίνει να μην εμφανιστεί στη φιέστα Ερντογάν, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν τις εισάκουσε.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το δίκοπο μαχαίρι που μπήκε στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου στην πρωινή σύσκεψη πριν την αναχώρηση Μητσοτάκη για τη Νέα Υόρκη, ήταν πως θα χειριστεί το θέμα προκειμένου να μην τραυματιστεί ο θεσμός του Αρχιεπισκόπου και ο ρόλος του στην ομογένεια, η οποία ασκεί ενεργό lobbying υπέρ των εθνικών μας θεμάτων στην αμερικανική Γερουσία, να κατευναστεί ο θυμός και Αμερικανών αξιωματούχων για την “πάσα” του αρχιεπισκόπου στον Τούρκο Πρόεδρο αλλά “πάνω από όλα να μην παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας και πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν, ότι δηλαδή κατάφερε και μας ανακατέψει” όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος. 

  • Είχε προηγηθεί η ηχηρή αποδοκιμασία του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος ακύρωσε την συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Η άσκηση που μπήκε στην σύσκεψη του Μαξίμου ήταν δύσκολη και χωρίς εύκολες απαντήσεις.

Τελικά αποφασίστηκε την  Παρασκευή να ξεναγήσει ο κ. Ελπιδοφόρος τον πρωθυπουργό στο ναό του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν (ground zero) όπου κατέρρευσαν οι δίδυμοι Πύργοι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα και η επικοινωνιακή γραμμή να περιοριστεί στο “ουδέν σχόλιο” παρά της εμφανούς δυσφορίας για την πρωτοφανή αβλεψία του κ. Ελπιδοφόρου και την παρουσία του στο “Σπίτι της Τουρκίας”.

Κοντολογις επιλέχθηκε μια συνάντηση σε ένα ουδέτερο φόντο , που θα μετριάζει άβολες καταστάσεις.

  • “Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για όλους οι σχέσεις βασικών θεσμικών παραγόντων του ελληνισμού, που προφανώς έχουν ως επιδίωξή τους και την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνισμού, καλό είναι να προφυλάσσονται από όλους και να αποφεύγουμε πράγματα που μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση διάφορους παράγοντες αυτής της εξίσωσης. Μέχρι εκεί” είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου συμπυκνώνοντας την τελική θέση της κυβέρνησης.