• 3 Αυγούστου, 2021

Σύσκεψη στο Μαξίμου… και στο βάθος νέα μέτρα – Μόνο τα απαραίτητα χωρίς rapid ή μοριακό για τους ανεμβολίαστους

 Σύσκεψη στο Μαξίμου… και στο βάθος νέα μέτρα – Μόνο τα απαραίτητα χωρίς rapid ή μοριακό για τους ανεμβολίαστους

Γκάζι στον εμβολιασμό ευελπιστεί να δώσει η κυβέρνηση και γι’ αυτό το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας για τον καλύτερο συντονισμό Κυβέρνησης-Αυτοδιοίκησης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η Φλώρινα είναι ο ουραγός της επιχείρησης «Ελευθερία» με μόλις το 21,59% των κατοίκων πλήρως εμβολιασμένων. Παρά την επάρκεια εμβολίων και ραντεβού δεκατρείς περιφερειακές ενότητες κινούνται αισθητά κάτω από το 40% πλήρως εμβολιασμένων επί συνολικού πληθυσμού (Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Χαλκιδική, Ροδόπη, Ξάνθη, Κιλκίς).

  • «Καμπανάκι» χτυπά στο Μέγαρο Μαξίμου και η περίπτωση της Κρήτης, όπου με εξαίρεση την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, oι ολοκληρωμένοι εμβολιασμένοι κινούνται πέριξ του 30%.

«Πόρτα-πόρτα» είναι η εντολή, που έχει δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διευκολύνει τον εμβολιασμό κατοίκων σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και να αμβλύνει με καμπάνιες ενημέρωσης την απροθυμία και την δυσπιστία των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να πυκνώσουν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού, όπως πρόσφατα εξαγγέλθηκε για την Κρήτη ώστε να καλύψουν τόσο πολίτες με δυσκολία μετακίνησης όσο και πόλεις και χωριά πιο δύσκολα προσεγγίσιμα. Έμφαση θα δοθεί σε νομούς κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπολείπονται σε αριθμό εμβολιασμένων.

«Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειες τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη έκδοση της Καθημερινής δίνοντας το στίγμα και των επόμενων κινήσεων της Κυβέρνησης.

«Το αίτημα να σεβαστούμε το δικαίωμα στο μη εμβολιασμό κάποιων είναι αποδεκτό σε ατομικό επίπεδο όχι όμως και ως πλαίσιο ρύθμισης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων» προέκτεινε το σκεπτικό της Κυβέρνησης, που αυξάνοντας την πίεση ξεκαθαρίζει ότι περιοριστικά μέτρα θα επιβάλλονται τοπικά και μόνο για τους ανεμβολίαστους.

  • Σε ένα επόμενο στάδιο μάλιστα, μόνο οι δραστηριότητες που θεωρούνται επιβεβλημένες στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι η αγορά προϊόντων, συναλλαγές με τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, ιατρικές επισκέψεις, μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, δεν θα συνοδεύονται από το φίλτρο του rapid ή μοριακού τεστ για τους ανεμβολίαστους.

Εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι αποφάσεις των επιστημόνων για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών. Εφόσον η απόφαση είναι θετική –προοπτική που έχει πολλές πιθανότητες- δεν αποκλείεται οι εμβολιαστικές γραμμές να ανοίξουν άμεσα.