• 11 Μαΐου, 2021

Σύσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους – Αποφάσεις για εμπορικά κέντρα, μετακινήσεις τις καθημερινές – Αγωνία για λιανεμπόριο, λύκεια

 Σύσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους – Αποφάσεις για εμπορικά κέντρα, μετακινήσεις τις καθημερινές – Αγωνία για λιανεμπόριο, λύκεια

Η πορεία της πανδημίας, το «βάπτισμα του πυρός» για τα self- tests αλλά και οι εικόνες συγχρωτισμού που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο (Ερμού, παραλιακό μέτωπο, Θεσσαλονίκη) αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Οι ειδικοί ανησυχούν πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας που υπήρξε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Ωστόσο το πρώτο δείγμα των self – test κρίνεται από την κυβέρνηση θετικό καθώς διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε καθηγητές και μαθητές πριν πάνε σήμερα στο σχολείο και μεταδώσουν τη νόσο. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η επέκταση του ατομικού ελέγχου στους επαγγελματικού χώρους και τους οδηγούς στα μέσα μεταφοράς.

Στον αντίποδα η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι δραματική με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι υψηλός ενώ σημάδια αποκλιμάκωσης δεν φαίνονται στον ορίζονται κυρίως λόγω του χαμηλού ρυθμού που κινούνται οι εμβολιασμοί αλλά και η άρνηση ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων που με τον θόρυβο που προκλήθηκε το προηγούμενο διάστημα δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν με το AstraZeneca.

Τα τρία βήματα μέχρι το Πάσχα

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι ειδικοί αναμένεται να πάρουν αποφάσεις για την λειτουργία των εμπορικών κέντρων, των Mall και των κέντρων αισθητικής, ενώ στο τραπέζι θα ξαναβρεθεί και το θέμα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές.

  • «Η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά, η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απ’ έξω» τόνισε στο Open ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διαφωνεί και με τα κέντρα αισθητικής που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά καθώς το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται τα κομμωτήρια που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες.

Οι εκκλησίες όπως όλα δείχνουν θα λειτουργήσουν κανονικά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας σε σχέση με πέρσι που υπήρχε lockdown. Ωστόσο θα υπάρχουν μέτρα προστασίας για όσους θα βρίσκονται εντός των ναών καθώς ο αριθμός θα είναι περιορισμένος, αλλά θα επιτρέπεται η παραμονή των πολιτών στο προαύλιο των εκκλησιών με την μάσκα να είναι υποχρεωτική όπως και η τήρηση των αποστάσεων.

Το Πάσχα είναι μακριά

Αρνητικοί εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι όταν τους ρωτούν αν θα επιτρέψουν τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα.

Οι περισσότεροι τονίζουν πως είναι νωρίς ακόμη, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν επιθυμούν να «ανοίξουν» τους νομούς καθώς γνωρίζουν πως θα αυξηθεί κατακόρυφα η κινητικότητα γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο. Παράλληλα στην περιφέρεια που θα θελήσει να μεταβεί η πλειονότητα των πολιτών το σύστημα υγείας δεν είναι τόσο ισχυρό όσο είναι στα αστικά κέντρα.

  • Οι προτάσεις για διενέργεια self – test που πρότεινε ο Άκης Σκέρτσος και οι μετακινήσεις μεταξύ νομών που έχουν το ίδιο υιικό φορτίο που έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν φαίνεται να βρίσκει επί του παρόντος σύμφωνα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι τέτοια η επιθυμία των πολιτών να ταξιδέψουν τις ημέρες Πάσχα που αν τους το επιτρέψουν τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ελεγχθεί οποιοδήποτε μέτρο και αν ανακοινωθεί, ενώ ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος είναι μεγάλος.