• 28 Ιανουαρίου, 2022

Συσκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία – Μπουλμπασάκος: Η Όμικρον απειλεί το σύστημα με κατάρρευση

 Συσκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία – Μπουλμπασάκος: Η Όμικρον απειλεί το σύστημα με κατάρρευση

Για τους κινδύνους κατάρρευσης του ΕΣΥ μίλησε ο  επικεφαλής της πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος.

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες που δείχνουν τι ακριβώς θα ακολουθήσει» με την Όμικρον, «έχει σχέση με το πότε θα επικρατήσει, το πότε και αν θα εκτοπίσει την Δέλτα, με το πόσο τυχόν μέτρα που θα πάρουμε πόσο θα το απομακρύνουν, δεν τα ξέρουμε όλα αυτά. Δεν σας κρύβω ότι στο νοσοκομείο είμαστε σε μια διαδικασία συσκέψεων, να δούμε πώς θα υποδεχθούμε, ενδεχόμενα μετά τις γιορτές, το αναμενόμενο κύμα έξαρσης κρουσμάτων», είπε ο κ. Μπουλμπασάκος. «Το σημείο-κλειδί για την Όμικρον είναι το αν χρειάζονται νοσηλείες οι άνθρωποι. Αν χρειάζονται νοσηλεία, πιστεύω ότι σε ένα κύμα θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε. Αυτή την στιγμή έχουμε ήδη αρκετά περιστατικά στο νοσοκομείο, covid και non covid, πιεζόμαστε ήδη, είναι μία “ισορροπία στα ψηλά”»

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου Ορφέας Ζάχος

«Πολύ καλά ξέρετε, δεν έχουμε και περισσότερα άτομα, θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό. Και δεν μιλάω για όσους λείπουν επειδή δεν θέλησαν να εμβολιαστούν», συνέχισε ο ίδιος, «μην φαντάζεστε ότι το σύστημα Υγείας έχει τις “άπειρες” δυνατότητες να ανταπεξέλθει. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν κάναμε καλή διαχείριση, όλων των δομών και του ιατρικού δυναμικού. Αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχουμε την απειλή της Όμικρον, την απειλή της κατάρρευσης του συστήματος Υγείας. Και ο ιδιωτικός τομέας είναι έξω από την αντιμετώπιση της covid-19. Θα έλεγα ότι δεν είναι το καλύτερο δυνατό».

Υπό αυτές τις συνθήκες, πέραν των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, είναι κατά τον ίδιο αναγκαίο να γίνει το επόμενο βήμα, «του υποχρεωτικού, καθολικού εμβολιασμού. Ήδη το κουβεντιάζει όλη η Ευρώπη, ο πρόεδρος των Ιατρικών Συλλόγων της Ευρώπης πρότεινε υποχρεωτικό, καθολικό εμβολιασμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος … Αν τηρήσουμε τα μέτρα αυστηρά, μπορούμε να καθυστερήσουμε» την έλευση της Όμικρον, «να αναπτύξουμε ένα ανοσιακό τείχος», γιατί «δεν τελειώνει εδώ» η ιστορία με τις παραλλαγές του κορωνοϊού.

«Όταν λέμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεν εννοούμε ότι θα τους το κάνουμε με τη βία … το σημαντικό είναι ότι δίνεις το μήνυμα στην κοινωνία, λες: πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό είναι που μας σώζει». Τόνισε επίσης ότι «δυστυχώς κάναμε τα λάθη (όπως και άλλες χώρες) που δώσαμε λήξη συναγερμού, είπαμε “επιστρέψαμε στην κανονικότητα”. Ας το διορθώσουμε με ένα σαφές μήνυμα, ότι ο “εμβολιασμός σώζει ζωές”».