ΣΥΡΙΖΑ: Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις – Γιατί επιμένουν στην εκτίμηση για “πολιτικό ελιγμό” Μητσοτάκη και πρόωρες κάλπες

 ΣΥΡΙΖΑ: Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις – Γιατί επιμένουν στην εκτίμηση για “πολιτικό ελιγμό” Μητσοτάκη και πρόωρες κάλπες

Αν κάτι απέδειξε η στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν ήταν άλλο από το φόβο μιας εκλογικής συντριβής στην κάλπη της απλής αναλογικής. Οι δημοσκοπήσεις αποδείχτηκαν καταλυτικές για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και απλώς η επιβεβαίωση για την αντιπολίτευση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απλώς να διαχειριστεί την ήττα του αλλά το μέγεθός της. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως παραμένει σε εκλογική ετοιμότητα και το αίτημα για εκλογές θα είναι διαρκές.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Παραμονή της εφ’ όλης της ύλης σύγκρουσης στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη στο libre σημειώναμε ότι αν κάτι θα βαρύνει καθοριστικά στις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πρόωρες κάλπες θα ήταν οι μετρήσεις του Ιουλίου που θα αποτελούσαν και τον ψυχολογικό βατήρα για τις επόμενες μετρήσεις του Σεπτεμβρίου.

Αυτό φαίνεται να επαληθεύεται με βάση και τη μέτρηση της MRB.

Οι τάσεις του Ιουνίου ήταν αποκαλυπτικές για την πραγματική απόσταση που χωρίζει τα δυο κόμματα τόσο από την ψαλίδα που έκλεισε στις 7 μονάδες όσο όμως όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου και από το γεγονός ότι η μέτρηση ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Δεν είχε προηγηθεί αυτό που και ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής επισήμανε ως απανωτά στραπάτσα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Το «Βατερλώ της Μαδρίτης», η κατάρρευση της σκευωρίας, το φιάσκο του Στρασβούργου και τέλος η ωμή εξαπάτηση των συνταξιούχων με την εξαγγελία της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και των αναδρομικών που θα τα πάρουν μόνο όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Δεν του βγαίνουν τα κουκιά

Όπως σημειώνουν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά και ολοκλήρωσε τον ελιγμό του κάτω από την πίεση που του ασκούν όλοι διαχρονικά  έστριψε την τελευταία στιγμή.

  • Διαβάζοντας τα επιμέρους στοιχεία των τάσεων του Ιουνίου στην Κουμουνδούρου εντόπισαν τα στοιχεία που ανατρέπουν το σκηνικό μεταξύ των δυο κομμάτων και γι’ αυτό επιμένουν ότι η ψαλίδα δεν είναι στο άνοιγμα που τη δίνει η πρόθεσή ψήφου και έχει συντελεστεί ήδη μια ανατροπή.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά η ΝΔ και το 37,3% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι περισσότεροι δηλαδή εκείνοι που δεν θα ήθελαν να κερδίσει την πρώτη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ στο ερώτημα ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά το 33,8% απαντά η ΝΔ ενώ το 30% θέλει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με την ψαλίδα ουσιαστικά να κλείνει στις 3,8 μονάδες.

Προβάδισμα

Εκεί που καταγράφεται σαφές προβάδισμα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι στα νεανικά κοινά.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται της ΝΔ με 5,6% στις ηλικίες των 17-124 και στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα των 25-34 η διαφορά μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και αγγίζει τις επτά μονάδες και συγκεκριμένα στο 6,9%.

  • Ωστόσο η μεγάλη μάχη για τα δυο κόμματα αρχίζει στις μεγαλύτερες ηλικίες εκείνες ουσιαστικά που αντιπροσωπεύουν τη λεγόμενη μεσαάια τάξη και τους συνταξιούχους.

Όπως παρατηρούν στο ΣΥΡΙΖΑ ο αποσταθεροποιημένος στην περίπτωση της εκλογολογίας δεν είναι η χώρα αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός που λειτουργεί και λειτούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα ως παράγοτνας αστάθειας διαρρέοντας ο ίδιος τα σενάρια των πρόωρων εκλογών αλλά και τα σενάρια μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου προδιαγράφοντας μάλιστα εκ των προτέρων και μια μακρά εκλογική περίοδο μέχρι και τρίτες κάλπες ή πυροδοτώντας ακόμη και σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ειδικά στο τελευταίο από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η αξιοπιστία του κ Μητσοτάκη έχει χαθεί οριστικά που δεν μπορούν να αποκλείσουν ακόμη και αυτό το σενάριο παρά τη ρητή δέσμευσή του στην ΕΡΤ ότι δεν σκοπεύει να παίξει με τους θεσμούς και να ξαναλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού.

  • Πηγές της Κουμουνδούρου δεν μπορούν να αποκλείσουν το σενάριο αυτό γιατί έχουν βαθιά πεποίθηση ότι όσο θα παραμένει στην εξουσία η ΝΔ η φθορά της θα βαθαίνει όλο και περισσότερο. Και αν τώρα είναι δεδομένη η ήττα της, σε εννιά μήνες δεν θα αρκεί ούτε ο νέος εκλογικός με το κλιμακωτό μπόνους για να της δώσουν την αυτοδυναμία.  

Η αντίφαση του κ. Μητσοτάκη ήταν λοιπόν κραυγαλέα για το χαρτί που έβγαλε και πάλι από το μανίκι του, αυτό της πολιτικής σταθερότητας. Αφού κατέρρευσε η εργαλειοποίηση του «καταστροφικού 2015», το φόβητρο Βαρουφάκη δεν συγκίνησε τους ψηφοφόρους και ο αέρας του νικητή χάθηκε οριστικά, ο κ. Μητσοτάκη επιστρέφει στην πρώτη γραμμή άμυνας και οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα της κυβερνητικής σταθερότητας και της πολιτικής αστάθειας.

Την όμως ουσιαστικά είναι και πάλι ο ίδιος που την πυροδοτεί σε μεταγενέστερο χρόνο και παίρνοντας το ρίσκο όπως σημειώνουν, η χώρα να πορευτεί σε μια προεκλογική περίοδο διαρκείας και τοξικότητας.

  • Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου το αίτημα για κάλπες δεν ήταν συγκυριακό όταν το πρωτοέριξε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο, είναι διαρκές και δεν θα εγκαταλειφθεί εξαιτίας της δέσμευσης κ. Μητσοτάκη ο οποίος όπως σημειώνουν έχει απωλέσει την όποια αξιοπιστία μπορεί να του προσδίδει ο θεσμικός έστω ρόλος του Πρωθυπουργού.

Γιατί αν δεν ήταν η δημοσκοπική καθίζηση του ίδιου και της ΝΔ τα στοιχεία εκείνα που τον έφεραν σε κατάσταση άτακτης οπισθοχώρησης από την σχεδόν ειλημμένη απόφασή του να πάει σε κάλπες το Σεπτέμβριο με βάση και τις διαρροές αλλά και τις συνεχείς ανακοινώσεις υποψηφίων, τότε γιατί δεν πάει στις κάλπες τώρα που έχει εξασφαλισμένη μια άνετη νίκη, όπως διατείνονται με βάση τα δημοκοπικά ευρήματα; Γιατί αναρωτούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση το ρίσκο θα είναι πολύ μικρότερο την Άνοιξη όταν και ο ίδιος θα έχει σηκώσει το πολιτικό κόστος ενός πολύ δύσκολο χειμώνα κατά δήλωσή του ρισκάρωντας ταυτόχρονα μια ακόμη μεγαλύτερη περίοδο πολιτικής αστάθειας με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ

Η «αδρανοποίηση» της απλής αναλογικής είναι ένα από τα θεσμικά διλλήματα που έριξε ήδη ο κ. Μητσοτάκης στην προεκλογική αρένα.

  • Ωστόσο όπως παρατηρούν και με βάση όλα τα παραπάνω ουσιαστικά αυτή ακριβώς η αδυναμία του να συγκροτήσει κυβέρνηση ακόμη και το δικό του εκλογικό σύστημα δεν είναι παρά μια ομολογία ήττας και μια ακόμη αλλαγή του εκλογικού απλώς να διασφαλίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη βεβαιότητα για τη νίκης στις εκλογές την είχε εκφράσει πρώτος και χωρίς δισταγμό ήδη από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη Κυριακή αλλιώς δεύτερη Κυριακή και αυτοδυνομία ΣΥΡΙΖΑ».

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν δυομιση μήνες ότι θα ήταν τελικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που θα επαλήθευε τώρα αυτά τα σενάρια.

Σχετικά Άρθρα