ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογικό συντονισμό – Κοινές εμφανίσεις έκπληξη, ποια ονόματα “κλείδωσαν” για την “task force”

 ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογικό συντονισμό – Κοινές εμφανίσεις έκπληξη, ποια ονόματα “κλείδωσαν” για την “task force”

Η επιτυχία των εσωκομματικών ανοιχτών εκλογικών διαδικασιών σφράγισαν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα των 170.000 μελών. Η στρατηγική κίνηση μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει το momentum των 110.000 ψηφοφόρων του και νέων μελών του κόμματος για να απονευρώσει πλήρως τις τάσεις και τις ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό του κόμματος αποδεικνύεται κομβική στην προεκλογική συγκυρία και όλοι πλέον δείχνουν να συντονίζονται κάτω από τις επιλογές του και να εργάζονται για τη νίκη όποτε κι αν στηθούν οι εθνικές κάλπες.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνήθεις ύποπτοι και πολλές φορές και  επίφοβοι για την επικοινωνιακή ζημιά έχουν σιγήσει. Η Ομπρέλα έχει μετριάσει τις παρεμβάσεις, οι εσωτερικές συγκρούσεις έχουν εκλείψει ενώ αντίθετα στελέχη με μετριοπαθή μέχρι σήμερα λόγο έχουν αρχίσει να μεταβάλουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική σε υψηλότερους και πιο αιχμηρούς τόνους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις του στη Βουλή αλλά ταυτόχρονα γίνεται και πιο επιθετικός με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τελευταίο δείγμα γραφής ήταν η απάντησή του στον Υπουργό Οικονομικών και τους πανηγυρισμούς του για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας που είχε δρομολογήσει ο ίδιος ως Υπουργός Οικονομικών το 2018 με την έξοδο από το μνημόνιο.

  • Το άκρως ειρωνικό «μπράβο» που δεν μας πτωχεύσατε ακόμη που απόδωσε στον κ. Σταϊκούρα ήταν αναμφίβολα ένα ισχυρό καρφί στην ΝΔ ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντιπολιτευτικής τακτικής του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εξαιτίας της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου και των ταμείων του κράτους.

Με εξαίρεση μάλιστα και κάποιες παραφωνίες από τον αψύ Παύλο Πολάκη και τις κόντρες του με τον διευθυντή της Αυγής Άγγελο Τσέκερη για τα «δικαιώματα των χταποδιών», οι οποίες ακόμη κι αν υπαγορεύονται και από άλλες στοχεύσεις δεν θεωρούνται τροχοπέδη στην πορεία ανάκτησης της αξιοπιστίας του κόμματος στην κοινή γνώμη, στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να μην επιτρέπουν στο εξής τα εσωτερικά ζητήματα και οι επιμέρους διαφορές να γίνονται αιτία εσωστρέφειας και αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον αντίπαλο.

Χρεώσεις και ψηφοδέλτια

Χαρακτηριστικό δείγμα του συντονισμού που επιτυγχάνεται στην Κουμουνδούρου είναι το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος που μέχρι χθες βρίσκονταν σε αντικριστά χαρακώματα πλέον κατεβαίνουν μαζί στις γειτονιές και ρίχνονται στη μάχη της ενεργοποίησης του νέου κομματικού δυναμικού που ανέδειξαν οι εσωκομματικές κάλπες.

  • Μια τέτοια εκδήλωση έγινε και στην Αγία Παρασκευή για την υποδοχή των νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οπου έδωσαν το παρόν ο Κώστας Ζαχαριάδης μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη.
  • Τα στελέχη πάντως τελούν εν αναμονή των νέων χρεώσεων που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από τα νέα όργανα που συγκροτήθηκαν και μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία με τον Αλέξη Τσίπρα να μοιράζει την τράπουλα.

Μετά και από αυτή τη διαδικασία που γίνεται στο παρασκήνιο από την νέα Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου εκκρεμεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος η οποία θα πρέπει όπως έχει ο ίδιος δώσει οδηγίες θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου στο μεγαλύτερο μέρος της.

  • Μέχρι τότε θα πρέπει να συγκροτηθεί και η περίφημη task force των εκλογών στην οποία θα μετέχουν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος και εκεί φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πολύ πριν εκκινήσουν οι διαδικασίες για την τελική πράξη μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει το think tank των επιστημόνων και των ειδικών που τον πλαισιώνουν και τον συμβουλεύουν.

Τότε είχαμε γράψει στο libre για τα σφυριά που πρέπει να χτυπούν στην ίδια κατεύθυνση. Ο στόχος έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται και αυτό θα έχει εκλογικό αποτύπωμα καθώς κάποια από τα πρόσωπα αυτά τα θα αξιοποιηθούν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στα ψηφοδέλτια. Ένα από τα ονόματα αυτά είναι και ο έμπειρος στα θέματα ενέργειας καθηγητής Νίκος Φαραντούρης με τις πληροφορίες να τον θέλουν ψηλά ακόμη στη λίστα του Επικρατείας.

Ένα άλλο πρόσωπο από αυτή τη δεξαμενή θα μπορούσε να είναι και η αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη που διαχειρίστηκε επι ΣΥΡΙΖΑ το μεταναστευτικό. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εκλογικά και άλλα πρόσωπα ωστόσο όπως σημειώνουν  από το περιβάλλον του προέδρου οι περισσότεροι εξ αυτών είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες με κορυφαίες θέσεις σε οργανισμούς και πανεπιστημιακά ιδρύματα και πολύ δύσκολα θα εγκατέλειπαν τις θέσεις τους. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς σε δεύτερο χρόνο αν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση.

Στόχος η πρωτιά

Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Ό στόχος της πρωτιάς στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής δεν έχει εγκαταλειφθεί και όσο η ψαλίδα κλείνει στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις τόσο το κλίμα θα πολώνεται.

Η νίκη έστω και με μια ψήφο παραμένει στο τραπέζι για τον Αλέξη Τσίπρα και για το λόγο αυτό έχει ήδη επιλέξει να βγει ο ίδιος μπροστά στην προεκλογική αρένα από νωρίς.

  • Οι περιοδείες του αναμένεται να πυκνώσουν μέσα στο καλοκαίρι ενώ προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του θα είναι αναπόφευκτα η οικονομία, η ακρίβεια και όλη εκείνη η ατζέντα στην οποία στηρίχτηκε η ΝΔ προεκλογικά για να κερδίσει τις εκλογές.

Στο επίκεντρο δηλαδή θα μπουν όλα εκείνα τα θέματα καθημερινότητας για το οποία η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για αποτυχία λόγω ιδεολογικών εμμονών και τα οποία όμως τώρα η ίδια πληρώνει με σημαντικό κόστος καθώς σε μια σειρά τομείς δείχνει να αποτυγχάνει και να οδηγείται από ήττα σε ήττα.

  • Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως για παράδειγμα τα ζητήματα ασφάλειας με την μαφία να αλωνίζει στην Αττική και οι εκτελέσεις να πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση και φυσικά η ακρίβεια για την οποία η κυβέρνηση έχει αποτύχει μέχρι τώρα να την τιθασεύσει ιδίως στον τομέα των καυσίμων.

Απέναντι δηλαδή στη σύγκριση που επιχειρεί η ΝΔ από την πρώτη στιγμή με το μότο «φανταστείτε να είχαμε ΣΥΡΙΖΑ τώρα» ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει και εκείνος τις δικές τους συγκρίσεις με το τι έλεγε προεκλογικά η ΝΔ, τι έκανε και κυρίως ποιο αποτύπωμα άφησε εξαπατώντας τους πολίτες.

Παναγιώτης Δρίβας