ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Γιατί εκτιμούν ότι η τεχνητή έξαρση πατριωτισμού δείχνει… κάλπες

 ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Γιατί εκτιμούν ότι η τεχνητή έξαρση πατριωτισμού δείχνει… κάλπες

Σε ένα περιβάλλον αστάθειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση στο εσωτερικό επιχειρεί απελπισμένα να κατασκευάσει εχθρούς. Είτε ποντάροντας στο ελβετικό τυρί των Ενόπλων Δυνάμεων είτε καλλιεργώντας γνώριμες νόρμες για τα ανθελληνικά λουλούδια στον κήπο του ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το οξυμένα προβλήματα στην οικονομία είναι δεδομένη. Αυτό από μόνο του είναι ένας δείκτης για τον εκλογικό προσανατολισμό της ΝΔ και της κυβέρνησης και η επίκληση της ενότητας και της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος απέναντι στις απειλές της Τουρκίας δεν πείθουν την αντιπολίτευση που ετοιμάζεται για εκλογές.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από την προκυμαία της Σύμης είχε μια σαφή αναφορά στο εσωτερικό της χώρας. Το μήνυμά του διαπνεόταν από ένα καθαρό πατριωτικό στίγμα με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε την διαφαινόμενη προσπάθεια να αναθερμανθεί η γνωστή ρητορική της ΝΔ για τις ενδοτικές θέσεις και πολιτικές της Αριστεράς.

  • Εξάλλου οι «μακεδονικές» κορώνες ηχούν ακόμη για τα στελέχη της Κουμουνδούρου, όταν σύσσωμο το κυβερνών κόμμα τότε κατηγορούνταν για προδοσία της Μακεδονίας εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αναφορά δε του Αλέξη Τσίπρα – τόσο στη Σύμη όσο και στο μήνυμά του στο τουίτερ γραμμένο στα τουρκικά ως απάντηση στον Ερντογάν – στον εθνικισμό που καλλιεργείται και φουντώνει κι από τις δυο πλευρές λειτούργησε και ως κυματοθραύστης απέναντι στις διαφαινόμενες επιθέσεις της Δεξιάς.

«Εύκολος» στόχος

Ο στόχος όμως εντοπίστηκε και η προσπάθεια καλλιέργειας του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουρνού έπεσε τελικά στο κενό.

Η ταχεία αναδίπλωση όσων επιτέθηκαν διαδικτυακά και αναπαρήγαγαν με προθυμία περιφερειακά sites στον βουλευτή Λέσβου και αναπληρωτή τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «προδότη» με αφορμή τα βαρέα όπλα που στέλνει το Υπουργείο Άμυνας από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην Ουκρανία ήταν η απόδειξη για την ορθή προληπτική τακτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας πριν ακόμη εκδηλωθεί το τελευταίο “χτύπημα” Ερντογάν και μάλιστα με ακροατήριο υψηλόβαθμους αξιωματικούς των συμμαχικών ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας και άλλων στην στρατιωτική άσκηση ΕΦΕΣ με το προκλητικό σενάριο  κατάληψης νησιού στη Σμύρνη.

  • Η ανακοίνωση δε του εκπροσώπου της ΝΔ εκλήφθηκε από την Κουμουνδούρου και ως ωμή παραδοχή της υποκίνησης της απειλής κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με το #προδότη_μπουρνους που φτιάχτηκε «στα υπόγεια του Μοσχάτου».

Ουσιαστικά επρόκειτο για την προσπάθεια να ξεπεραστεί η αποτυχημένη διαχείριση της υπόθεσης αποστολής βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία με τον υπουργό Άμυνας να φτάνει στο σημείο να βλέπει παντού «βαθιά λαρύγγια» ακόμη και μεταξύ των ανώτερων στρατιωτικών του ελληνικού στρατού ανοίγοντας μέτωπο και με τους ανθρώπους του στρατεύματος.

Το κυριότερο όμως που επιχειρεί να διασκεδάσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όταν γίνεται επίκληση της εθνικής ασφάλειας… δεν είναι άλλος όπως επισημαίνει το μεγαλύτερος μέρος της αντιπολίτευσης από την απομόνωση της κυβέρνησης στο θέμα της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στον ρωσοουκρανικό πόλεμο με την πλειοψηφία των Ελλήνων να τάσσεται πλειοψηφικά απέναντι σε αυτή την επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού.

Δεν πείθει

Όμως και στη περίπτωση των ελληνοτουρκικών και στην περίπτωση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού το ρητό «είναι η οικονομία ηλίθιε» φαίνεται να βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του.

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμο το επικοινωνιακό επιτελείο του προσπαθούν εναγωνίως να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση κινείται με σταθερό βήμα για την εξάντληση της τετραετίας. Στην Κουμουνδούρου αλλά και σε όλα τα κομματικά επιτελεία δεν δείχνουν να μην πείθονται από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την οικονομία ούτε όμως και από τη ρητορική περί σταθερότητας στο εσωτερικό για να αντιμετωπιστούν οι εθνικές προκλήσεις.

  • Τα καμπανάκια της οικονομίας είναι ηχηρά και χτυπούν και εντός και εκτός. Η κυβέρνηση τα ακούει, όπως επίσης βλέπει και το κύμα δυσαρέσκειας στις μετρήσεις της κοινής γνώμης για την έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες. Καταρχάς για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση απονομής βραβείων του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ).

Μάλιστα η παραίνεσή του η χώρα να μείνει μακριά από την «τοξική κομματική αντιπαράθεση» ήχησε ως παράδοξο, όταν είναι η ίδια η κυβέρνησή του που έχει καταφέρει να δημιουργήσει το τοξικό κλίμα ερεθίζοντας πατριωτικά αντανακλαστικά περί «εθνικής μειοδοσίας» όχι μόνο στην περίπτωση του κ. Μπουρνού, αλλά και στην υπόθεση των βαρύτατων καταγγελιών του βραβευμένου διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο.

Απόδραση

Στην απάντησή του στον Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας έριξε και ένα αυστηρό βλέμμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη“Η απάντηση στην οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, δεν είναι ο εθνικισμός” προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας φωτίζοντας και μια άλλη διάσταση της ρητορικής κλιμάκωσης. 

Σε αυτό κλίμα και με την κυβέρνηση να επιχειρεί να μεγεθύνει τις πενιχρές παροχές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που έχει σκεπάσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεισμένος ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αποδράσει πολύ σύντομα.

  • Είναι μάλιστα απανωτές οι κινήσεις του επιτελείου του πρωθυπουργού που μαρτυρούν το σχεδιασμό του, πότε με την ανακοίνωση τεσσάρων γυναικών στα ψηφοδέλτια και πότε με τα εγκαίνια προγραμμάτων όπως αυτό για τον καρκίνο του μαστού αξιοποιώντας στον επικοινωνιακό του σχεδιασμό και το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά από την οποία πήρε και το όνομά του το πρόγραμμα.

Ακόμη και στην τελευταία μέτρηση της pulse για το ΣΚΑΪ αυτοί που επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αυξάνονται από το 41 στο 43% γεγονός που δείχνει μια τάση επείγοντος για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία που ίσως και να προδίδει προσμονή για αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.

Παναγιώτης Δρίβας