• 27 Ιουλίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις – απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα με αυξήσεις στον βασικό μισθό και Συλλογικές Συμβάσεις – Σύγκρουση για το ασφαλιστικό

 ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις – απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα με αυξήσεις στον βασικό μισθό και Συλλογικές Συμβάσεις – Σύγκρουση για το ασφαλιστικό

Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει σε ανοιχτή εκδήλωση το σχέδιο του για την Εργασία. Η παρουσίαση του τελευταίου άξονα του προγραμματικού σχεδίου διακυβέρνησης ανοίγει ουσιαστικά το δεύτερο γύρο της αναμέτρησης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενόψει της ψήφισης μέσα στον Ιούλιο του νέου Ασφαλιστικού για τους νέους εργαζόμενους.

Του Σωτήρη Μπολάκη

  • Ασφάλεια και εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εργαζόμενους είναι ο βασικός άξονας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Απόψε ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά θα προτείνει αυξήσεις στους μισθούς, ισχυροποίηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι των ατομικών, ενίσχυση του ΣΕΠΕ και κίνητρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι γενικές κατευθύνσεις που δίνονται για την αγορά εργασίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν το αντίβαρο στο κυβερνητικό πρόγραμμα και το αντίδοτο από τις επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης συνταγής που υλοποιεί βήμα βήμα η ΝΔ.

Κατά την ψήφιση του Εργασιακού τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε εξάλλου μητέρα των μαχών τις αντιμεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και όπως και τότε έτσι και τώρα θα επιμείνει στη κατεύθυνση ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάζεται είναι η διαχωριστική γραμμή της ιδεολογικής και πολιτικής προσέγγισης της οικονομίας. Από τη μια όπως σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η πολιτική της ΝΔ που λειτουργεί ως επιταχυντής της ύφεσης και από την άλλη πλευρά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, το εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας.

Χρέος, Ρευστότητα, Δανεισμός

Για αυτό το λόγο εξάλλου προηγήθηκαν όπως παρατηρούν από την Κουμουνδούρου και οι παρουσιάσεις των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στη βάση ενός δικαιότερου καταμερισμού προς όφελος των εργαζομένων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ο συνδυασμός όλων αυτών προβλέπει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μια γενναία αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης η οποία επικρέμεται πάνω από τη χώρα,  μια κρίση που όπως παρατηρείται μπορεί να βαθύνει για τα λαϊκά στρώματα με τις εμμονές του κ. Μητσοτάκη στα ξεπερασμένα μοντέλα της προηγούμενης δεκαετίας με τις φοροελαφρύνσεις για τους μεγάλου επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίες δήθεν θα ενίσχυαν την απασχόληση, αλλά έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Κατάργηση νόμου Χατζηδάκη

Δίπλα στην κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προτείνει κατώτατο μισθό στα 751€, επαναφορά ενός ισχυρού συστήματος Συλλογικών Συμβάσεων, 35ωρο, μείωση ορίου υπερωριών και επαναφορά ενός αναβαθμισμένου αυτή τη φορά Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στο σχέδιο που επεξεργάστηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανεργία, για την οποία δίνεται έμφαση στα κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την εισοδηματική στήριξη των ανέργων.

Και σε αυτό το κεφάλαιο της ανεργίας βρίσκεται και η καρδιά της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, οι νέοι. Οι προβολές που γίνονται για μετά την άρση των μέτρων προστασίας θέλουν την ανεργία να καλπάζει ιδιαίτερα στους νέους και για την ανάσχεσή της στο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν το σχέδιο του πρώην υφυπουργού Παιδείας Κώστα Φωτάκη με τους δυο βασικούς άξονες για το braingain αλλά κυρίως το braindrain, των νέων δηλαδή οι οποίοι αν και έχουν υψηλή ειδίκευση και πτυχία υποχρεώνονται για λόγους βιοπορισμού είτε να απασχολούνται σε άσχετους κλάδους είτε να παραμένουν καθηλωμένοι σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους.

Για το Ασφαλιστικό η δεύτερη μάχη

Το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα ήταν ένα πρώτο ισχυρό χτύπημα συνολικά στον κόσμο της εργασίας. Το ασφαλιστικό όμως είναι η χαριστική βολή για τους νέους εργαζόμενους σημειώνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δίπλα από τις απλήρωτες υπερωρίες, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα προστεθεί και η ανασφάλεια για τις συντάξεις τους με ένα μέρος των ήδη πενιχρών αμοιβών τους να τζογάρονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στα χρηματιστήρια.

Το εργασιακό κατέβασε μεγάλη μερίδα εργαζομένων στους δρόμους αλλά και νέους κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να το κεφαλαιοποιήσει και με το νομοσχέδιο Τσακλόγλου Χατζηδάκη να έρχεται στην καρδιά του καλοκαιριού για να συμπληρώσει το πάζλ της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της ΝΔ ήδη γίνεται προσπάθεια κινητοποίησης όλων των δυνάμεων του κόμματος και σε επίπεδο νεολαίας.