• 30 Ιουλίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική συνδιάσκεψη με απολογισμό – κρας τεστ

 ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική συνδιάσκεψη με απολογισμό – κρας τεστ

Ένα θερμό τριήμερο έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της προγραμματικής συνδιάσκεψης στις αρχές του επόμενου μήνα. Τα δυο χιλιάδες στελέχη και μέλη του κόμματος που θα δώσουν δια ζώσης το παρόν στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από την επόμενη κιόλας ημέρα θα επιδοθούν σε ένα διήμερο μαραθώνιο τηλεδιασκέψεων και ήδη διαφαίνεται μια διάθεση για ένα πρώτο απολογισμό των δυο ετών στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε έντονες εσωκομματική δραστηριότητα. Μετά τις εκλογές για τις νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος με τα μηνύματα από τη συμμετοχή μελών να είναι ενθαρρυντικά σειρά τώρα έχει η πρωτοβουλία για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με χαρακτήρα όμως αμιγώς προωθητικό, όπως δεσμεύονται ότι θα επιδιώξουν να πάρει η σημαντική αυτή εκδήλωση επανεκκίνησης.

  • Οι βασικές κατευθύνσεις του μίνι συνεδρίου, όπως έχει χαρακτηριστεί, έχουν ήδη συμφωνηθεί σε μεγάλο βαθμό λένε οι πληροφορίες.

Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει ότι στις επιμέρους θεματικές ενότητες δεν θα αναπτυχθεί ένας ευρύτερος απολογιστικός διάλογος για τα δύο χρόνια αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα για τον ενάμιση χρόνο πανδημίας. Πεπραγμένα κόμματος, Κοινοβουλευτικης Ομάδας και μεμονωμένα στελέχη πρώτης γραμμής δεν αποκλείεται να βρεθούν στο επίκεντρο των τηλεδιασκεψεων στις πάνω από 6 θεματικές ενότητες που θα ανοίξουν.

Τροχιοδεικτικές

Το γεγονός ότι δεν είναι συνέδριο εκ των πραγμάτων βοηθά στο να μην υπάρξουν ομαδοποιήσεις και στρατόπεδα, αλλά κορυφαία ζητήματα αυτή την ώρα είναι το ζήτημα της ταυτότητας του κόμματος εν μέσω ευρύτερων ανακατατάξεων τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

53+ και όσοι συσπειρώνονται στην «Ομπρέλα» επιμένουν στη διακριτή Αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όσο ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί τη διεύρυνση του κόμματος με στελέχη από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και της σοσιαλδημοκρατίας με την ενσωμάτωση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ της περιόδου κυρίως του Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν είναι εκλογικό πρόγραμμα

Η εκδήλωση του Ιουλίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στον απόηχο της τοποθέτησης – μήνυμα του κ. Τσίπρα στην ΚΟ, ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το πρόγραμμα διακυβέρνησης δηλαδή, «μαζί θα το γράψουμε και θα το υπογράψουμε».

Ωστόσο όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν κορυφαία στελέχη δεν θα είναι αυτο το τελικό προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος και τοποθετούν την πληρέστερη διαμόρφωσή του γύρω στο Φθινόπωρο, παράλληλα με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και όσο εγγύτερα ουσιαστικά στο Συνέδριο του κόμματος που εκκρεμεί.

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που πιέζουν με κάθε ευκαιρία στην πραγματοποίησή του πριν την εκπνοή του 2021, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι πρέπει και οι υγειονομικές συνθήκες να το επιτρέπουν.

Κρας τεστ στην κοινωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται αναπτύξει μεγάλο μέρος και της στρατηγικής του και της τακτικής του απέναντι στην κυβέρνηση μέχρι τις κάλπες όποτε αυτές στηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η φθορά είναι εμφανής για την κυβέρνηση και σε αυτό συμφωνούν άπαντες στην Κουμουνδούρου.

  • Ωστόσο όπως σημειώνουν στελέχη της «Ομπρέλας» αυτή η φθορά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν είναι και μη αναστρέψιμη και σίγουρα δεν σημαίνει ότι δεν αναπληρώνεται για τη ΝΔ.

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η κεφαλαιοποίηση της φθοράς υπερ του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώτα δείγματα που έχει πάρει από τις περιοδείες του είναι ενθαρρυντικά από την ανταπόκριση του κόσμου.

Τα απόνερα ωστόσο της συνολικής στάσης των στελεχών τα δυο αυτά χρόνια στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φανούν στις γειτονιές και στις εξορμήσεις των στελεχών σε όλη την Ελλάδα που θα αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.