• 27 Νοεμβρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη

 ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη

Στις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ, αναφέρθηκε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά, αναφέρει:

Οι αναρτήσεις του Γιώργου Παπανδρέου για την αποποινικοποίηση της κάνναβης

«Από χθες ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν έχει απαντήσει τίποτα για τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ.

Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη.

Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί είχε τέτοιο άγχος να αλλάξει τον νόμο και να διορίσει ως διοικητή της ΕΥΠ έναν κολλητό του, χωρίς καν πτυχίο.

Έβαλε έναν αχυράνθρωπο διοικητή της ΕΥΠ για τις βρώμικες δουλειές. Έβαλε κάποιον που να μην έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό μπροστά στον σεβασμό στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων. Κάποιον που να αναγνωρίζει ότι ο Καίσαρας-Μητσοτάκης βρίσκεται πάνω από τους Θεσμούς της Δημοκρατίας.

Το καθεστώς Μητσοτάκη φαίνεται ότι ακουμπάει το σύνολο της δημόσιας ζωής: έλεγχος της ενημέρωσης, απευθείας αναθέσεις και προφανώς όξυνση της καταστολής.

Μάθαμε ακόμα ότι δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της αδίστακτης παρέας του κ. Μητσοτάκη που κυβερνά τον τόπο.

Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις στα όσα αποκαλύφθηκαν».

To δημοσίευμα της «Εφ. Συν»

Το ρεπορτάζ το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής, επισημαίνει πως, ήδη από τον Ιούλιο του 2020, η ΕΥΠ παρακολουθεί όλες τις συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα των ανεμβολίαστων πολιτών και καταγράφει τους “πρωταγωνιστές και το ιδεολογικό τους υπόβαθρο”.

Το ρεπορτάζ, που φέρει τον τίτλο “Πολίτες σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ” επισημαίνει ακόμη πως, όπως προκύπει από τα σχετικά σήματα της υπηρεσίας, καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία όσων συμμετέχουν στις συγκεκριμένες διαδηλώσεις: ονοματεπώνυμα, κινητά τηλέφωνα και κοινωνικές δραστηριότητες των “υποκινητών”.

Ωστόσο, η δράση της ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται υπό τον απευθείας έλεγχο του Κυρ. Μητσοτάκη με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του “επιτελικού κράτους” δεν αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. Το ρεπορτάζ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν πως η ΕΥΠ παρακολουθεί στενά πολίτες που ασχολούνται με το προσφυγικό, ακόμα και ανήλικους πρόσφυγες. Αναλυτικότερα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως στο στόχαστρο της ΕΥΠ έχει τεθεί γυναίκα υπάλληλος του Δημοσίου καθώς “εμαφανίζεται ως υπέρμαχος των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών συμμετέχοντας σε καμπάνιες…”, ενώ σε άλλο σήμα της υπηρεσίας ζητούνται πληροφορίες για δικηγόρο που είχε κληθεί να υπερασπιστεί μετανάστη.

Επιπλέον, το ρεπορτάζ επισημαίνει την καταγραφή από την ΕΥΠ των στοιχείων δωδεκάχρονου πρόσφυγα από τη Συρία που διαμένει σε δομή στην Κω.